Chiar dacă au doar 26 de deputați si spun că își mențin poziția față de celelalte fracțiuni parlamentare, liderii blocului ACUM și-au desemnat candidați la funcțiile cheie în stat. Andrei Năstase este candidatul blocului ACUM pentru funcția de președinte al Parlamentului, iar Maia Sandu pentru cea de prim-ministru. Aceștia au declarat că în opinia lor, soluția cea mai viabilă este crearea unui Guvern minoritar.

Anunțul a fost făcut cu puțin timp în urmă de liderii celor două formațiuni, PPDA și PAS în cadrul unei conferințe de presă.

Astfel, Maia Sandu a anunțat că Andrei Năstase este înaintat la funcția de speaker al Parlamentului în timp ce liderul PPDA a anunțat că Maia Sandu este propunerea blocului ACUM pentru funcția de prim-ministru.

Întrebați de jurnaliști dacă vor da curs invitației lui Igor Dodon de a participa la un dialog cu privire la formarea unei mjorități parlamentare, Maia Sandu a anunțat că un răspuns va fi oferit mai aproape de orele 16.00, când este planificată întrevederea.

Totodată blocul politic ACUM Platforma DA și PAS insistă pe adoptarea și implementarea pachetului de inițiative legislative pentru dezoligarhizarea țării, chiar dacă acestea nici nu au fost înregistrate ca inițiative legislative. 

(UPDATE 13:44) După ce s-au desemnat reciproc și au refuzat să spună dacă vor da curs invitației la negocieri, au urmat întrebări de clarificare din partea presei și abia atunci Maia Sandu a declarat expres că formatul pe care îl propun ei se referă al un Guvern minoritar. 

„Noi vedem o parte și altă parte a deputaților spunând că nu vor să facă coaliție, că da, îi interesează să lucreze în interesul cetățeanului. Dacă nu vor să facă coaliție, noi le oferim o soluție care să le permită să stea deoparte și să ne lase pe noi să facem ordine. Noi ne asumăm un risc când venim cu un guvern minoritar, pentru că e foarte clar că, în orice moment, o eventuală coaliție poate să sancționeze acest guvern”, a declarat Maia Sandu. 

Vom preciza că blocul ACUM este pe locul trei după numărul de deputați al formațiunilor care au acces în Parlament. Anterior, PDM a invitat blocul ACUM la negocieri privind formarea unei coaliții propunându-le funcția de premier însă aceștia au refuzat.