Secretariatul Parlamentului vine cu precizări la înregistrarea pachetului „anti-oligarhic” ale blocului ACUM și spune că proiectele de acte legislative prezentate de un grup de 26 de deputați au fost înscrise în registrul de intrare al Parlamentului Republicii Moldova la 22 martie curent. Asta după ce deputatul și juristul blocului ACUM, Sergiu Litvinenco a scris pe pagina sa de Facebook că șefa Direcției generale documentare parlamentară, Bubuioc Evelina, a refuzat să înregistreze proiectele ca inițiative legislative.

„Totodată, Direcția juridică a Parlamentului urmează să se expună în perioada imediat următoare privind procedura și condițiile de introducere a documentelor vizate în procedură legislativă”, se mai spune în comunicatul de presă. 
Secretariatul Legislativului mai precizează „că proiectele de acte legislative și propunerile legislative se depun, prin cutumă, pe numele Biroului Permanent și se distribuie spre raportare și avizare prin dispoziția președintelui Parlamentului, potrivit Regulamentului Parlamentului”.
„Procedura de înregistrare a proiectelor de acte și propuneri legislative este stipulată în articolul 47-48 din legea nominalizată. După înregistrare, în cel mult 5 zile lucrătoare de la data includerii în procedura legislativă, proiectele de acte legislative, propunerile legislative, precum şi documentele menţionate la art.47 alin.(6) se plasează pe web site-ul Parlamentului”, se mai spune în comunicat. 

De cealaltă parte, juristul Sergiu Litvinenco spune că vineri, împreună cu Alexandru Slusari, a mers la Secretariatul Parlamentului să depună o parte din pachetul antioligarhic - 2 proiecte de legi și 5 proiecte de Hotărâri ale Parlamentului, fiecare proiect având semnătura a 26 de parlamentari ai Blocului ACUM.

„Culmea tupeului - șefa Direcției generale documentare parlamentară, Bubuioc Evelina, a refuzat să înregistreze proiectele ca inițiative legislative. Nu contează prevederile Constituției - art.73 - care spun că deputații au dreptul la inițiativă legislativă. Nu contează prevederile Regulamentului Parlamentului - art.48 alin.(2) - care spun că proiectele de acte legislative şi propunerile legislative se înregistrează la direcția documentare parlamentară a secretariatului parlamentului. A refuzat și gata. Argumentul refuzului de a înregistra pachetul este uluitor - nu există conducerea Parlamentului, respectiv, nu are cine pune „viza” pe proiecte. De parcă ar exista vreo prevedere legală care ar condiționa înregistrarea inițiativelor legislative de alegerea sau nealegerea președintelui Parlamentului…”, scrie Litvinenco. 

Acesta atacă angajații secretariatului Legislativului numindu-i „ipocriți”, și motivează cu două exemple: „După alegerile din 30.11.2014, Președintele Parlamentului a fost ales la 23 ianuarie 2015. În perioada dintre ziua alegerilor (30.11.2014) și desemnarea Președintelui Parlamentului (23.01.2015), aceeași Direcție generală documentare parlamentară a inregistrat… 18 proiecte de acte legislative. La fel s-a procedat și în 2010 - speakerul a fost ales pe 30.12.2010, pe când Direcția generală documentare parlamentară a inregistrat mai multe proiecte de acte legislative chiar si pe 28.12.2010. Această informatie este disponibilă pe site-ul Parlamentului”.

----------------------------------- Amintim că deși mai mulți experți, juriști și jurnaliști i-au atenționat pe deputații blocului ACUM (PPDA și PAS) că pachetul său „anti-oligarhic” nu poate fi înregistrat fără a alege organele de conducere a Legislativului, parlamentarii nou-aleși au insistat și, în consecință, inițiativa lor a eșuat. Șeful Direcției juridice a Parlamentului, Ion Creangă, a declarat azi dimineață pentru Deschide.MD că cele cinci proiecte de lege, cel mai probabil, se vor prăfui până când deputații nu vor alege organele de conducere ale Parlamentului. Funcționarul a menționat că pachetul „anti-oligarhic” a fost înregistrat în registrul simplu (în calitate de petiție, nu și proiect de lege – nota red.) și acum Direcția juridică urmează să le supună expertizei.