Igor Dodon invită pentru ziua de marți, 26 martie, conducerea PSRM, PDM și a blocului ACUM pentru a discuta crearea majorității parlamentare.

Potrivit șefului statului, liderii principalelor forțe politice din Legislativ sunt invitați separat, începând cu orele 14.00.

La ziua de azi avem un blocaj politic postelectoral. Partidele politice care au trecut în Parlament și au obținut votul de încredere al cetățenilor pe data de 24 februarie, până la ziua de azi nu doresc să discute între ele... O astfel de situație nu poate să existe prea mult timp”, a declarat Dodon.

Șeful statului a precizat că, în cazul în care timp de trei luni Parlamentul nu va putea adopta nicio lege, el, după consultarea cu fracțiunile parlamentare, poate recurge la dizolvarea Legislativului și anunțarea alegerilor parlamentare anticipate.

Noi nu putem să ne permitem să așteptăm trei luni de zile. Eu cred că trebuie să avem o discuție serioasă cu partidele care pot crea majoritate parlamentară, le ajung mandate de deputat în acest sens, pentru a lua o decizie foarte clară și a informa cetățenii. Sau avem o majoritate parlamentară care în decurs de câteva săptămâni se convoacă, alege conducerea Parlamentului, creează sau nu coaliții, sau spun sincer că nu există șanse pentru crearea majorității parlamentare și, în acest caz, să mergem la alegeri parlamentare anticipate”, a spus el.

În acest sens Dodon a declarat că pentru ziua de marți, 26 martie, a invitat la dialog liderii PSRM, PDM și a blocului ACUM.

Invit următoarele partide în ordinea reprezentativității lor parlamentare:

Liderul PSRM, Zinaida Greceanîi, la ora 14.00;
Liderul PDM, Vlad Plahotniuc, la ora 15.00;
Liderii blocului electoral ACUM, Andrei Năstase și Maia Sandu, la ora 16.00.

Liderii formațiunilor pot veni împreună cu colegii săi... din  conducerea partidului”, a spus șeful statului.

Dodon a menționat că în urma acestor discuții va informa cetățenii despre măsurile care vor fi întreprinse pentru perioada următoare.

Amintim că în urma alegerilor parlamentare din 24 februarie, PSRM a acumulat 35 de mandate, PDM - 30 de mandate, iar blocul ACUM - 26 de mandate.