Deși mai mulți experți, juriști și jurnaliști i-au atenționat pe deputații blocului ACUM (PPDA și PAS) că pachetul său „anti-oligarhic” nu poate fi înregistrat fără a alege organele de conducere a Legislativului, parlamentarii nou-aleși au insistat și, în consecință, inițiativa lor a eșuat. Șeful Direcției juridice a Parlamentului, Ion Creangă, spune că cele cinci proiecte de lege, cel mai probabil, se vor prăfui până când deputații nu vor alege organele de conducere ale Parlamentului.

Solicitat de reporterul Deschide.MD, funcționarul a menționat că pachetul „anti-oligarhic” a fost înregistrat în registrul simplu (în calitate de petiție, nu și proiect de lege – nota red.) și acum Direcția juridică urmează să le supună expertizei.

Eu încă nu le-am primit. Ele au fost înregistrate în registrul simplu, transmise Secretariatului general, iar Secretariatul ne-a transmis nouă pentru expertiză. Posibil să le primim azi și vom vedea care este soarta lor. Există o problemă... Vor trebui să aștepte până când vor fi alese organele de conducere a Parlamentului”, a declarat Creangă.

Potrivit lui, există o procedură clară cu privire la modul de înregistrare și adoptare a proiectelor de legi și dacă aceasta nu se respectă, inițiativele nu au viitor.

Regulamentul spune expres că proiectele ajung la președintele Parlamentului care desemnează comisia de fond care va fi raportor. Această comisie trimite proiectul altor comisii pentru avizare. Ulterior, sunt colectatea toate avizele și se elaborează un raport. Dacă această procedură nu se respectă, proiectul nu poate să se miște”, a precizat Creangă.

Amintim că blocul ACUM a prezentat „un set de legi care vizează eliberarea instituțiilor de stat de sub controlul lui Plahotniuc”. Aceștia se adresează tuturor deputaților, să voteze individual pachetul de legi propus. Documentul presupune demisia conducerii mai multor instituții de stat, formarea a trei comisii parlamentare de anchetă dar și introducerea legii „Magnițchi”.

Anterior, vicepreședintele PPDA, Alexandru Slusari, a declarat reporterului Deschide.MD că nu vede o problemă în înregistrarea proiectelor de legi, și asta pentru că potrivit Regulamentului Parlamentului, Biroul permanent și comisiile parlamentare nu necesită alegerea președintelui Legislativului.

Potrivit lui Slusari, unica neclaritate ține de alegerea speakerului: „Rămâne problema celui care va semna legile și hotărârile Parlamentului. Este o problemă care trebuie discutată și studiată în detaliu. Când va exista o claritate juridică completă ne vom gândi ce să facem, dacă nu vom putea să ocolim această problemă”.