Copreședintele blocului ACUM, Andrei Năstase spune că cele opt inițiative legislative ale blocului vor fi înregistrate în parlament în conformitate cu procedurile și legislația în vigoare. În același timp Năstase spune că așteaptă ca aceste inițiative să fie votate de oricare deputat, indiferent de apartenența politică.

După ședința Parlamentului care a vut loc astăzi și care s-a soldat cu o pauză de câteva zile din cauză că blocul nu a decis asupra componenței fracțiunilor, deputații ACUM au venit cu declarații pentru presă în care au spus că vor înregistra la secretariatul Parlamentului cele opt inițiative legislative, numite anti-oligarhice. 
 
Deputații au fost întrebați de reporterul Deschide.MD dacă sunt la curent că acele opt inițiative legislative nu pot să intre în procedură, atât timp cât nu sunt constituite organele de conducere ale Parlamentului?
 
Andrei Năstase a declarat că: „Avem o abordare strict legală și procedurală pe care vom merge”.

Acesta a fost întrebat și dacă în cazul în care o altă fracțiune constituită în Parlament va vota aceste opt inițiative în momentul în care nu este o alianță declarată poate fi considerat acest vot o alianță tacită a blocului ACUM sau nu.

„Până la ședința următoare vom înregistra în modul corespunzător aceste proiecte și așteptăm ca toți deputații din Parlament să susțină aceste proiecte care nu au deloc de-a face cu ideologia, cu geopolitica și de aceea îi așteptăm pe toți să voteze aceste inițiative legislative”, a răspuns Năstase. 

--------------------------------- Amintim că pe 12 martie, liderii blocului ACUM au declarat într-o conferință de presă că nu va merge la nici-un fel de negocieri cu nimeni pentru formarea unei coaliții. În același timp, conducerea ACUM a prezentat „un set de legi care vizează eliberarea instituțiilor de stat de sub controlul lui Plahotniuc”. 

Copreședintele ACUM, Maia Sandu a dat citire atunci unei declarații a blocului ACUM prin care a cerut demisia conducerii mai multor instituții de stat, formare a trei comisii parlamentare de anchetă dar și introducerea legii „Magnițchi”.