Prim-ministrul și șeful fracțiunii parlamentare a Partidului Democrat, Pavel Filip, susține că pauza luată de Legislativ ar trebui să fie folosită cu înțelepciune și fracțiunile ar trebui să înceapă discuțiile cu privire la formarea unei majorități parlamentare. Totodată, premierul a criticat refuzul blocului ACUM de a se așeza la masa de negocieri cu democrații, dând de înțeles că reprezentanții PPDA și PAS sunt mai degrabă preocupați de declarații, nu și de obținerea unor rezultate concrete.

Pavel Filip a declarat azi după ședința Parlamentului că Partidul Democrat este gata să se implice în crearea unei majorități pentru a nu duce Republica Moldova într-o nouă perioadă de criză politice.

Chiar dacă avem un Parlament funcțional, nu avem unul pe deplin lucrativ, pentru că nu au putut fi alese organele de conducere. Fără a trece de această etapă, nu putem vota legi, nu putem face practic nimic. Este nevoie de crearea a unei majorități parlamentare... PDM a încercat să aibă discuții cu cei din blocul ACUM, pentru că dacă ar fi fost aceste discuții, poate această ședință ar fi una mai eficientă, dar cu părere de rău acest lucru nu a avut loc. Din punctul mei de vedere – una e să stai în opoziție, să protestezi și să critici și este absolut altă responsabilitate să guvernezi”, a declarat Filip.

Referindu-se la protestul din fața Parlamentului, premierul a spus că „problemele nu se rezolvă în stradă, ci prin discuții”.

Oamenii ne-au delegat în Parlament. Eu cred că clasa politică va da dovadă de maturitate. Cum vă spuneam, problemele pot fi rezolvate doar prin discuții. Contez foarte mult ca aceste discuții să pornească în perioada imediat următoare”, a menționat el.

Întrebat de jurnaliști despre o eventuală coaliție cu PSRM, Pavel Filip a spus că are o abordare pragmatică la acest capitol și nu poate oferi detalii. Totuși, el a spus că nicio discuție cu socialiștii nu a avut loc – acestea fiind purtate doar cu blocul ACUM.

La fel, premierul s-a referit și la pachetul de legi, anunțate de blocul ACUM.

Consider că cei care optează categoric să nu discute, să nu formeze nicio coaliție, pur și simplu își bat joc de oameni și de banul public... Este o categorie de oameni cărora le place foarte mult procesul. Pentru mine mai puțin contează procesil, ci rezultatele. Nu am văzut aceste proiecte, nimeni dintre colegi nu le-a văzut, dar există anumite etape care trebuie trecute. Trebuie să fie alese organele de conducere ale Parlamentului... Mi se creează impresia că pentru cei din blocul ACUM este important procesul și crearea a unei percepții, decât obținerea unui rezultat”, a declarat Filip.

Amintim că deputații și-au luat azi o pauză la solicitarea blocului ACUM care nu și-a format o fracțiune parlamentară. Fără acest lucru, deputații nu pot purcede la alegerea președintelui Parlamentului, dar și a altor organe de conducere a Legislativului.