Ion Ţurcan, ex-ministru de interne, cetăţean de onoare al raionului, este noul preşedinte al r. Criuleni. Acesta a fost ales la şedinţa de azi cu votul a 26 de consilieri din 29 prezenţi. Veacslav Burlac, care a spus în şedinţa consiliului, că demisia sa nu are nicio legătură cu prestaţia sa şi a Partidului Democrat în alegerile parlamentare, va continua să activeze în consiliul, doar că va ocupa funcţia Alei Ungurean – cea de vice-preşedinte pe domeniul social. Ala Ungurean n-a fost prezentă la şedinţă şi, deocamdată, nu a comentat demisia sa, însă după cum a anunţat Diana Rusu, secretarul consiliului raional, aceasta ar fi depus o cerere de demisie din funcţia deţinută semnată ieri, 20 martie. Am încercat să obţinem un comentariu de la Ala Ungurean, însă, deocamdată, dumneaei nu ne-a răspuns la mesaje şi apeluri. În acelaşi timp, Ala Ungurean a postat pe pagina personală din Facebook citatul “Oamenii puternici sunt cei, care îi ridică pe ceilalţi, nu cei ce îi doboară!”.

Noul preşedinte Ion Ţurcan a spus, în alocuţiunea sa după vot, că va ocupa funcţia cinci luni, adică, se presupune, că până la alegerile locale, asta deşi Parlamentul nou ales nu reuşise să se adune măcar în prima şedinţă. Prin urmare, funcţionarii de la Criuleni deja ştiu când va numi Parlamentul data alegerilor locale!

Vedeţi video integral al procedurii de votare a lui Ion Ţurcan la funcţai de preşedinte al r. Criuleni, scrie estcurier.

Veaceslav Burlac este născut în anul 1973 în satul Slobozia-Dușca, raionul Criuleni. A deținut funcția de președinte al Consiliului raional Criuleni din luna mai 2017, când l-a înlocuit pe Iurie Andriuță, reținut de ofițerii CNA într-un dosar de trucare a unor licitații, desfășurate în cadrul proiectelor finanțate de UE. Burlac este membru al Consiliului Politic Național al PDM.

-------------------------- În cadrul alegerilor parlamentare din 24 februarie, Veaceslav Burlac a candidat pe circumscripția uninominală nr.21 (Criuleni-Dubăsari). Acesta a obținut doar 9 387 de voturi, pierzând reprezentantului blocului ACUM, Lilian Carp, care a acumulat cu circa 400 de voturi mai mult.

Potrivit declarației de avere, în perioada ianuarie 2017 – decembrie 2018, Veaceslav Burlac a obținut un venit în funcția de președinte al raionului de peste 185 mii lei. Deține un teren agricol de 14 ari, un apartament de 67 m.p., dobândit în anul 2001, valoarea căruia constituie 700 mii lei.

De precizat că nu este prima remaniere la nivel de președinte de raion. Miercuri, 20 martie, Consiliul raional Ialoveni și-a ales un nou președinte. În timp ce Lilian Caramanu a demisionat, în locul acestuia a fost ales Ghenadie Sajin, șeful Agenției pentru Supraveghere Tehnică.

Ion Țurcan a deținut funcția de viceministru de Interne în perioada martie 2015 – noiembrie 2017. Începând din 2009, el a condus brigada cu destinație specială „Fulger”, iar în gradul de general a fost avansat în 2013, printr-un decret semnat de președintele Nicoale Timofti. 

De-a lungul carierei sale la Ministerul Afacerilor Interne, Țurcanu a fost implicat în mai multe scandaluri, inclusiv de dare de mită (100 mii euro) pentru a primi gradul de general de poliție.

În luna mai 2015, în biroul lui Ion Ţurcan au avut loc percheziţii. Ancheta internă pe numele lui Ţurcan a fost pornită după ce premierul de atunci, Chiril Gaburici, a dat indicaţii cu privire la verificarea plăcuțelor de înmatriculare false ale mașinii cu care circulă șeful interimar al IGP, Gheorghe Cavcaliuc și organizarea unui concurs public pentru numirea unui șef plenipotențiar la Inspectorat.