Astăzi va avea loc prima ședință a noului Parlament, decretul de convocare fiind semnat de Igor Dodon miercuri, 20 martie. Plenara va începe cu multe necunoscute pentru opinia publică având în vedere că formațiunile care au trecut pragul electoral nu au anunțat vreo alianță, iar numărul de mandate al fiecăreia dintre ele este insuficient pentru o majoritate parlamentară. 

La începutul lunii martie, PDM a prezentat opiniei publice principiile și prioritățile viitoarei coaliții guvernamentale. Aceste principii se referă la interesul pentru cetățean, statalitate, unitate, reintegrarea țării, iar implementarea Acordului de Asociere și respectarea valorilor democratice sunt la mijlocul listei. Tot atunci, democrații au anunțat și faptul au trimis Blocului „ACUM" invitația la negocieri. În replică, liderul PPDA, Andrei Năstase a spus că destinatarul acestor scrisori era Moscova.

Socialiștii au spus că prima opțiune pentru crearea unei coaliții guvernamentale este Blocul „ACUM”. Explicația a fost că sunt două forțe politice de opoziție care pot schimba guvernarea. 

Blocul „ACUM" a răspuns acestor invitații – ale PDM și PSRM – prin așa-numitul pachet de deoligarhizare compus din cinci puncte. Primul vizează o declarație în Parlament care se referă la declararea instituțiilor statului fiind captivitate, doi ajustarea cadrului normativ la o serie de demiteri (Procuratura Generală SIS, CEC, CNA etc.). Punctul trei vizează schimbarea sistemul mixt de vot în cel proporțional, patru – crearea a trei comisii parlamentare pentru elucidarea fraudelor economice (publicarea raportului Kroll II, consecințele amnistiei fiscale, laundromat) și punctul cinci se referă la adoptarea legii Magnitsky.

Pachetul de legi propus de Blocul „ACUM" a fost atacat de PSRM, care a afirmat că politica adoptată de bloc este una „a struțului" și că ceea ce propun ei nu poate fi adoptat din punct de vedere al aspectului normativ (demiterea procurorului) și totodată nicio decizie nu poate fi adoptată în Parlament fără numirea organelor de conducere a legislativului. La rândul său, PDM, prin persoana ex-spicherului, Andrian Candu, a ieșit repetat în public cu o invitație către Blocul „ACUM", afirmând că formațiunea este de acord să cedeze chiar și funcția de premier blocului în eventualitatea formării unei coaliții guvernamentale PDM-„ACUM".

În situația creată, formatorii de opinie au prefigurat câteva scenarii, însă deocamdată, nu este clar care va fi coaliția de guvernare. 

Cum vor fi așezați deputații în sală:

Cei 35 de deputați socialiști vor ocupa scaunele din partea stângă a sălii de ședințe a Parlamentului, în sectorul 1, dar șapte deputați vor sta și în sectorul 2 din centru, lângă cei 30 de deputați democrați.

Potrivit formulei de amplasare a fracțiunilor în sdala Legislativului, făcută publică de Secretariatul Parlamentului, tot în sectorul 2 din centru vor încăpea și cei șapte deputați ai Partidului „Șor”, plus un deputat independent.

Legislatorii din Blocul „ACUM” vor ocupa sectorul 3, cel din dreapta sălii, alături de ceilalți doi independenți, plasați în primul rând.

În viitorul Parlament, Partidul Socialiștilor va avea 35 de mandate, Partidul Democrat  - 30, Blocul ACUM – 26, Partidul Șor – 7 și  alți 3 deputați independenți.