Președintele Adunării Populare a Găgăuziei, Vladimir Cîssa, anunță că amânarea alegerilor bașcanului autonimiei pentru data de 30 iunie au fost necesare pentru a evita o capcană legislativă în care au putut nimeri autoritățile din autonomie. Solicitat de reporterul Deschide.MD, Cîssa a menționat că, în cazul în care acest lucru nu ar fi avut loc, exista posibilitatea ca alegerile să fie declarate nevalabile.

Este vorba despre o diferență între prevederile Codului Electoral al Găgăuziei și Legii privind statutul special al UTA Găgăuzia. Potrivit Codului Electoral, primul tur al alegerilor este considerat valabil dacă la vot au ieșit cel puțin o treime din alegători. Potrivit Legii privind statutul special – primul tur este considerat valabil dacă la scrutin au participat cel puțin jumătate din alegători. În acest context, a fost nevoie de modificarea Codului Electoral și ajustarea acestuia la prevederile Legii privind statutul special al autonomiei”, a explicat el pentru reporterul Deschide.MD.

Potrivit lui Vladimir Cîssa, amânarea alegerilor a fost necesară pentru ca deputații să aibă timp pentru revotarea modificărilor propuse, în cazul în care bașcanul Irina Vlah ar refuza să promulge documentul și l-ar întoarce Adunării Populare.

Odată cu începerea campaniei electorale, noi nu putem modifica legislația electorală. În acest sens, în cazul în care Irina Vlah ar refuza promulgarea documentului, noi am fi ajuns într-o capcană prin care alegerile ar putea fi declarate nevalabile. Am făcut tot posibilul pentru a evita acest lucru”, a precizat președintele APG.

Cu toate acestea, Dodon s-a arătat îngrijorat de amânarea alegerilor din Găgăuzia. În cadrul unei întrevederi cu bașcanul Irina Vlah, Dodon a dat de înțeles că amânarea ar putea duce la o eventuală destabilizare a situației din autonomie.

Ieri, cu o zi înainte de începerea oficială a campaniei electorale, prin decizia Adunării Populare a Găgăuziei a fost anulată data alegerilor conducătorului regiunii, care erau preconizate pentru 19 mai, curent. Mi-am exprimat îngrijorarea în legătură cu eventuala destabilizare a situației din Autonomia Găgăuză”, a scris Dodon pe pagina sa de Facebook.

Amintim că luni, 18 martie, a avut loc ședința specială a Adunării Populare la care deputații din autonomie au decis amânarea alegerilor bașcanului, programate pentru 19 mai, pentru data de 30 iunie. Decizia a fost susținută de majoritatea deputaților prezenți la ședință.