Dodon explică de ce Tiraspolul l-a criticat pentru că a prezis rezolvarea conflictului transnistrean în timpul apropiat. Potrivit lui Dodon, vaforizarea de către Tiraspol a democraților la alegerile parlamentare din Republica Moldova se explică prin faptul că autorităților separatiste le este mai convenabil să susțină o putere anti-rusească și pro-Occidentală. Dacă la Chișinău se va instaura o putere anti-rusească, Tiraspolului îi va fi mai ușor să ceară ajutor Federației Ruse.

„Am spus de mai multe ori, lipsa unei poziții comune pe Transnistria la nivelul autorităților moldovenești ne împiedică să ajungem la o înțelegere. Dacă vom reuși să formăm o majoritate parlamentară, atunci va apărea o șansă istorică de a obține progrese semnificative în următorii 2-3 ani. Atunci vor apărea condiții reale pentru ca președintele, speakerul Parlamentului și prim-ministrul vor avea aceeași poziție pe Transnistria. Așa ceva nu a mai fost până acum”, a declarat Dodon pentru Izvestia.  

Dodon spune că separatiștii mizează pe faptul că Republica Moldova va fi condusă de o majoritate anti-rusească și pro-NATO.

Astfel, separatiștilor le va fi mai ușor să ceară ajutor din partea Rusiei. „Aceasta este poziția autorităților din Transnistria. În ziua în care la Chișinău va fi instaurată puterea pro-moldovenească, care va opta pentru relații de prietenie cu Rusia, asta nu o sa le fie convenabil. De aceea ei au favorizat alte partide, care sunt orientate spre înrăutățirea relațiilor cu Moscova, care nu sunt orientate spre Uniunea Eurasiatică și prietenia cu ea. Dar timpul va arăta ne va arăta cum stau lucrurile și va pune toate accentele”.

Din această cauză, la alegerile parlamentare din 24 februarie, separatiștii de la Tiraspol au jucat cartea democraților și au atacat Partidul Socialiștilor. „Noi înțelegem perfect poziția lor. Nu intenționăm să o supunem unei critici vehemente. Oricum, noi nu avem o altă variantă decât reunificarea statului”, a spus Dodon,

Amintim că inclusiv Ministerul Afacerilor Externe de la Moscova consideră declarațiile lui Dodon despre o „rezolvare rapidă” a conflictului transnistrean drept „rupte de realitate”.