Reprezentanții blocului electoral ACUM (PPDA și PAS) ar avea de pierdut în urma refuzului de a se așeza la masa de negocieri cu Partidul Democrat în ceea ce privește formarea unei majorități parlamentare. De această părere este analistul politic Nicolae Negru, care adaugă că în cazul declanșării alegerilor parlamentare anticipate, vina o va purta blocul ACUM, nu și PDM.

Solicitat de reporterul Deschide.MD, Nicolae Negru a declarat că reprezentanții blocului ACUM se înșeală atunci când consideră că ar avea de câștigat, stând în Parlament patru ani, fără a participa la careva negocieri.

Partidul Democrat face tot posibilul ca eventuala declanșare a alegerilor parlamentare anticipate să nu fie pusă pe umerii PDM, ci pe umerii blocului ACUM. În acest caz blocul ACUM s-ar putea să aibă de suferit dacă cetățenii vor considera că aceste alegeri nu dau nimic nou, că aceste alegeri sunt o cheltuială în plus a surselor bugetare. S-ar putea ca ACUM să piardă o parte din electorat. Totuși, electoratul care este mai atașat de liderii Andrei Năstase și Maia Sandu ar putea să rămână. Trebuie să recunoaștem că ei s-au transformat în niște idoli pentru o parte din cetățenii Republicii Moldova”, a menționat analistul politic.

Nicolae Negru este de părerea că poziția luată de ACUM demonstrează, de fapt, că blocul are o strategie simplistă în ceea ce privește acțiunile sale post-electorale.

În politică se negociază, în politică se discută. Dacă blocul ACUM crede că va sta izolat acești patru ani, așteptând votul individual al deputaților în Parlament și va obține ceva, desigur că se înșeală. El s-ar putea pomeni cu efectul bumerangului, fiindcă PDM s-ar putea adresa unor deputați din PAS, PPDA sau PSRM să voteze altfel decât spun liderii acestor fracțiuni. Se observă o improvizație a blocului ACUM, care s-a văzut și cu propunerile anunțate (pachetul „anti-oligarhic”) . S-a părut că nu prea cunosc Regulamentul Parlamentului cei care au făcut propunerile. Acum se vorbește despre o soluție tehnică, se caută niște soluții de evitare a alegerilor, pe când o cale mai sigură ar fi să se așeze la masa de negocieri cu PDM și să discute, inclusiv, dezoligarhizarea Republicii Moldova. Să pună condițiile pe care le-au formulat ei. Și atunci vina va fi a PDM-ului dacă nu se ajunge la un numitor comun, iar în cazul de față vina rămâne pe seama ACUM. La moment ei sunt dezavantajați”, a precizat el.

Analistul politic nu exclude că acțiunile blocului ACUM sunt legate de viitoarele alegeri locale.

Posibil că blocul ACUM vrea să-și păstreze alegătorii, ca nu cumva aceștia să creadă că, în caz de o aliere cu PSRM sau PDM, ei și-au pierdut puritatea anti-oligarhică”, a menționat Negru.

De cealaltă părere este comentatorul politic Ion Tăbârță, potrivit căruia Partidul Democrat nu a fost sincer atunci când a venit cu oferta repetată către blocul ACUM, inclusiv propunând funcția de prim-ministru.

Este o mișcare tactică a Partidului Democrat, de pregătire a opiniei publice, de pregătire a partenerilor străini pentru formarea unei altfel de coaliții majoritare în Republica Moldova. Fie că va fi o alianță declarată cu PSRM, fie că va fi o alianță cu Partidul „Șor” și o parte din socialiști. Partidul Democrat știe foarte bine poziția intransigentă a blocului ACUM, de aceea vor să demonstreze, în mod special partenerilor de dezvoltare, că blocul ACUM nu dorește să meargă la contact și pentru stabilitate s-a creat o coaliție de stânga. Prin asta s-ar explica declarația domnului Candu”, susține el.

Amintim că azi, în cadrul briefingului de presă, vicepreședintele Partidului Democrat, Adrian Candu, a declarat că PDM vine cu o nouă invitație la negocieri adresată blocului ACUM și democrații sunt dispuși să ofere chiar și conducerea viitorului Guvern. Candu s-a referit și la acel pachet de modificări legislative ale blocului ACUM, menționând că ele nu pot fi puse pe agenda Parlamentului fără o conducere a Legislativului.

Drept răspuns, vicepreședintele PAS, Mihai Popșoi, a declarat că blocul ACUM refuză să dialogheze orice alianță cu „cei care sunt responsabili de capturarea statului”.