Vicepreședintele Partidului Democrat, Adrian Candu, a declarat în cadrul unui briefing de presă că PDM vine cu o nouă invitație la negocieri adresată blocului ACUM și democrații sunt dispuși să ofere chiar și conducerea viitorului Guvern.

Speakerul a adăugat că invitația pentru blocul ACUM rămâne deschisă și pentru următoarele zile, chiar și pentru zilele de week-end. 

„Așa cum știți, PD a lansat o invitație publica pentru blocul „ACUM” pentru a avea o prima discuție preliminară. Aceasta a fost respinsă imediat de liderii blocului. Noi credem că este cel puțin o greșeală politică această reacție grăbită. Peste tot în lume dialogul este unul din elementele esențiale în politică. Cei care refuză să discute ajung să se autoexcludă din viața politică a țării, să devină persoane izolate și să nu mai influențeze în nici un fel deciziile care se iau în țara, iar asta duce desigur și la pierderea suportului electoral”, a declarat Candu, în cadrul unui briefing de presă”, a adăugat Candu.

Andrian Candu a declarat, în premieră, că PD este gata să ofere și postul de premier blocului „ACUM”.

„O să vă spun un lucru pe care nu l-am făcut public până acum, pentru că am vrut să-l discutam mai întâi cu liderii Blocului „ACUM”, dacă acceptau propunerea noastră de dialog. PD este gata de discuții profunde privind viitorul tarii, este pregătit pentru a manifesta flexibilitate în negocieri și, dacă liderii Blocului „ACUM” ar fi venit la întâlnirea cu noi, ar fi aflat ca PD, chiar dacă este partidul care are mai multe mandate în Parlament, este gata să le ofere până și conducerea viitorului Guvern, să le ofere un rol considerabil în noul Executiv. Dacă cei de la Blocul „ACUM” sunt gata să-și asume actul guvernării, să implementeze inclusiv angajamentele pe care le-am făcut noi în fata cetățenilor, suntem gata să discutam foarte serios asta. Să vină și să discutăm”, a subliniat Candu.

Întrebat dacă există discuții despre o coaliție cu PSRM sau Partidul Shor, speakerul a declarat că nu au existat până acum astfel de discuții și că nimeni din PDM nu a luat în calcul o astfel de abordare.

„Deocamdată noi nu vedem o altă opțiune decât negocieri cu ACUM. În cazul în care nu se va da curs invitației, ne vom întruni din nou și vom decide ce facem mai departe”, a adăugat președintele Parlamentului. 

Candu s-a referit și la acel pachet de modificări legislative ale blocului ACUM, menționând că ele nu pot fi puse pe agenda Parlamentului fără o conducere a Legislativului.

Amintim că ieri în cadrul unei emisiuni TV, Maia Sandu a declarat că blocul ACUM este capabil să conducă țara.
„Blocul ACUM este capabil să conducă țara și vom face acest lucru așa cum putem cu cele 26 de mandate”, a spus lidera PAS. 
------------------------------------ După alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, Partidul Democrat și Partidul Socialiștilor din Republica Moldova au lansat invitații blocului ACUM de a discuta despre formarea unei majorități parlamentare. Liderii blocului au refuzat ambele invitații și au venit cu niște inițiative legislative pe care dorește să le supună votului la prima ședință a parlamentului mizând pe votul individual al fiecărui deputat.