Fostul președinte al Republicii Moldova, Petru Lucinschi, anunță că sursele financiare de care dispune provin din vânzare a unei vile de pe șoseaua Rublyovskoe (cartier de elită din suburbia Moscovei - nota red.), pe care i-a permis s-o privatizeze președintele rus Vladimir Putin, dar și a unui apartament din capitala rusă. O declarație în acest sens a fost făcută în cadrul unui interviu pentru Rise.md.

Când mi-am terminat mandatul, Putin mi-a permis să privatizez o vilă în suburbia Moscovei, pe șoseaua Rublyovskoe. Am vândut-o. Am mai avut un apartament în Arbat, centrul Moscovei. L-am vândut. Și o sumă de bani am pus-o în bancă, ca să am niște dividende. Iată unde-i sursa mea de viață”, a spus Lucinschi.

Întrebat, cum numele său a apărut în raportul „Kroll 1” și cum a ajuns că cumpere 4,8% din acțiunile Unibank (una din cele trei bănci falimentate), ex-președintele a declarat că o parte din acea sumă (18,7 milioane de lei), și anume 4,8 milioane de lei, au fost împrumutați de la Ilan Shor.

„El vine odată la mine și-mi spune: „Noi cumpărăm o bancă, sunt condiții foarte urgente, trebuie până la 5% să luăm acționari. Vă propunem să deveniți acționar, iar noi peste un an de zile vindem și o să aveți un profit foarte bun, cinstit”. Nu-l bănuiesc că el a făcut cu intenție rea”, a declarat Lucinschi.

Un alt subiect abordat – dosarele penale ale celor doi fii ai săi. „Sunt absolut convins de faptul că copiii mei sunt cinstiți”.

Fiul mai mare, Sergiu Lucinschi, a fost condamnat în România la trei ani de închisoare cu suspendare pentru șantaj, trafic de influență și fals în declarații. Celălalt, Chiril Lucinschi, fost deputat liberal-democrat, a fost condamnat în Republica Moldova la cinci ani și jumătate de închisoare pentru spălare de bani. În ambele cazuri, sentințele nu sunt definitive.

Interviul integral: