Moldova traversează un moment de „impas politic” în urma rezultatelor alegerilor din 24 februarie, cu patru partide politice care au câștigat fiecare locuri în Parlament, fără să obțină, nici unul din ele, majoritatea simplă necesară formării unui nou guvern. De această părere este Darina Regio, analista Institutului pentru Studiul Războiului.

Într-o sinteză politică, ea enumeră formațiunile ce au acces în noul Parlament de la Chișinău, dându-le calificative: partidul pro-Kremlin al Socialiștilor, partidul pro-occidental Democrat, condus de oligarhul Vlad Plahotniuc, Blocul ACUM, pro-Uniunea Europeană, și partidul social-conservator ce pledează pentru o reformă agrară în stil sovietic, al lui Șor, transmite Europa Liberă cu referire la ISW.

În opinia Darinei Regio, „este probabil ca Moldova să fie forțată să țină noi alegeri, lăsând-o vulnerabilă la o influență și mai mare din partea Rusiei”. La capătul celor 45 de zile legale pentru formarea guvernului, analiza apreciază ca probabil să se asiste la un eșec al negocierilor.

Rusia – se observă în sinteza informativă – a organizat deja o campanie solidă de dezinformare pe tema alegerilor parlamentare de la 24 februarie. O repetare a alegerilor îi va da ocazii suplimentare de a răspîndi dezinformarea pe față, de a aplica o presiune politică și de a creiona un sentiment public în favoarea lui Dodon și a PSRM”, menționează Darina Regio.

Analiza continuă cu afirmația: „Kremlinul intenționează să folosească un guvern ce îi este favorabil pentru a exercita influență asupra Uniunii Europene și a NATO. Prin interferența ei în Moldova, Rusia urmărește să cîștige o poziționare strategică militară și diplomatică. Moldova deține o locație strategică între Ucraina și România... Rusia menține din 1990 o forță de ocupație ilegală în regiunea autonomă Transnistria din estul Moldovei la frontiera moldo-ucraineană. Un guvern moldovean pro-Kremlin ar putea permite Rusiei să-și întărească poziția în Transnistria și să amenințe orașul-port vital Odesa din Ucraina occidentală. Rusia ar putea cel puțin să folosească o prezență extinsă acolo pentru a crea simultan dileme multiple pentru forțele armate ucrainene în cursul oricărei escaladări a tensiunii în Donbas, în estul Ucrainei.

Rusia ar putea, de asemenea, să folosească un guvern pro-Kremlin ca un vector de subminare a României. Rusia are deja legături puternice cu Ungaria învecinată și cu președintele ei Viktor Orbán”.

Statele Unite și Uniunea Europeană ar trebui să se angajeze diplomatic și să acționeze împreună cu partidele politice favorabile Occidentului pentru a contracara agenda Rusiei în Moldova” – se încheie analiza apărută sub egida Institutului pentru Studiul Războiului.