Referendumul republican consultativ în cadrul căruia cetățenii au răspuns la întrebarea dacă susțin reducerea numărului de parlamentari de la 101 la 61 și dacă sunt pentru a demite parlamentarii în cazul în care aceștia nu își îndeplinesc corespunzător obligațiile lor, a fost declarat valabil. Hotărârea a fost votată de șase membri ai Comisiei, prezenți în ședință. Membrii Comisiei Vasile Gafton și Vadim Filipov au părăsit sala până la examinarea subiectului.

Președintele CEC, Alina Russu, a anunțat în cadrul ședinței că în total au fost tipărite peste 2 800 000 de buletine de vot. Dintre acestea, peste 1 140 000 de buletine au fost înmânate alegătorilor, ceea ce constituie circa 40%.

La întrebarea „Sînteți pentru reducerea numărului deputaților din Parlament de la 101 la 61?”, peste 730 de mii de alegători dintre respondenți au optat pentru opțiunea PENTRU, iar peste 260 de mii - pentru opțiunea CONTRA.

La întrebarea „Sînteți pentru ca poporul să poată revoca (demite) deputații din funcție dacă nu își îndeplinesc corespunzător obligațiile lor?” – peste 780 de mii dintre alegători au ales opțiunea PENTRU, iar peste 200 de mii de cetățeni cu drept de vot - opțiunea CONTRA.

Se declară valabil referendumul republican consultativ pentru ambele întrebări”, a propus Russu.