Aseară la emisiunea „Cabinetul din urmbră” de la Jurnal TV, liderul PPDA Andrei Năstase a făcut mai multe declarații potrivit cărora R.Moldova nu trebuie să mizeze că va veni cineva din afara ca să facă regulă în interiorul acestui stat.

„Dar ce s-a întâmplat la Telenești, la Cahul, la Ocnița, la Edineț, dar ce s-a întâmplat în Găgăuzia? Vă spun eu ce s-a întâmplat! S-au dat câte 500 de lei. Câte 500 de lei votul, s-a întâmplat chiar la Telenești. Datorită unei mâini de tineri de acolo a fost anihilată o fraudă pe care au pus-o la cale PD-ul și așa-zisul independent de acolo, care este tot de-al PD-lui - Leric. Câte 500 de lei! În aceste condiții, eu care întotdeauna sunt nemulțumit de rezultatul muncii mele, vreau să vă spun că este un rezultat bun, asta o recunosc pentru prima oară. Așa că le spun și celor de acasă să nu piardă încrederea pentru că nu este nimic pierdut: un lucru l-am conștientizat foarte bine la sfârșitul acestor alegeri: trebuie să ne bazăm doar pe noi. Pe nimeni altcineva. Pe noi, pe forțele noastre, pe frații noștri, pe copii noștri, pe părinții noștri. Noi aici, acasă, trebuie să ne facem dreptate și să ne facem regulă. Să nu așteptăm că o să ne vină nici americanii, nici europenii și cu atât mai puțin frații noștri de peste Prut”, a declarat Andrei Năstase. 

Într-un alt moment al emisiunii, mai exact când se discutau scenariile post-electorale, Andrei Năstase a spus că blocul ACUM nu va face alianță nici cu PD, nici cu PSRM și a făcut apel că nimeni să nu le ceară acest lucru.

„Noi nu trebuie să fim ca ei. Nu vom ceda! Să nu ne ceară nimeni să facem alianță cu Plahotniuc. Să nu ne ceară nimeni să facem alianță cu Dodon. Nici din țară, nici din afară, pentru că noi nu suntem ca ei. Noi suntem altfel!”, a declarat Năstase. 

 

Spre finalul emisiunii, Maia Sandu a spus că este necesar ca prin intermediul partenerilor externi să fie impusă regula ca diaspora să poată vota (nr. inclusiv cei cu pașapoarte expirate), iar Năstase, în continuarea subiectului, a revenit la retorica sa:

...și repet pentru toată lumea: Să nu mai așteptăm ce indicații vor veni din est sau din vest. E nevoie ca noi să ne solidarizăm și să facem ceea ce spunea doamna Maia Sandu: să fim mai buni”, a declarat Năstase.

La aceeași emisiune, Năstase s-a adresat la un moment dat telespectatorilor: „vine primăvara, pregătiți-vă, pregătiți-vă să ieșim în stradă ca să ne apărăm drepturile așa cum știm noi mai bine”.

Deschide.MD precizează că după scrutinul de duminică soldat cu rezultate care nu oferă niciunuia dintre partidele intrate în Parlament posibilitatea să își facă o majoritate parlamentară, în spațiul public au început să se discute mai multe scenarii post-electorale. Mai multe voci din societatea civilă afirmă că blocul ACUM ar trebui să facă un acord tehnic cu PSRM pentru a demite șefii instituțiilor cheie în stat, iar apoi să meargă la anticipate. Pe de altă parte PD-ul a făcut invitație blocului ACUM la crearea unei majorități parlamentare de dreapta, iar partenerii externi, în special MAE România și Departamentul de Stat al SUA, îndeamnă la o coaliție care să păstreze parcursul european al R.Moldova.