Alegerile parlamentare au avut loc în Republica Moldova, la 24 februarie. Rezultatele preliminare au fost comunicate de către Comisia Electorală Centrală, iar procesul electoral va fi încheiat odată ce Curtea Constituțională va valida rezultatul final, se arată într-un comunicat al Delegației Uniunii Europene în R. Moldova.

Conform concluziilor preliminare ale Misiunii OSCE / ODIHR de observare a alegerilor, scrutinul a fost „competitive și drepturile fundamentale au fost, în general, respectate ”. Cu toate acestea, s-au constatat deficiențe pe parcursul campaniei și în ziua alegerilor, manifestate în special prin presiuni asupra funcționarilor publici.

De asemenea, au existat indicii de cumpărare a voturilor și utilizarea abuzivă a resurselor de statMisiunea a menționat, de asemenea, că controlul și asupra mass-media făcut de către actorii politici au limitat punctele de vedere prezentate alegătorilor.

Toate neajunsurile identificate de misiunea de observare  OSCE / ODIHR a alegerilor ar trebui abordate pe baza recomandărilor, în vederea viitoarelor alegeri.

Uniunea Europeană a monitorizat îndeaproape întregul proces electoral, inclusiv campania electorală și ziua alegerilor, și va continua să urmărească în întregime evoluțiile postelectorale, în vederea evaluării impactului asupra democrației și pluralismului în Republica Moldova. 

Uniunea Europeană sprijină eforturile de consolidare a democrației în Republica Moldova și subliniază că respectarea voinței alegătorilor este unul dintre principiile democratice fundamentale.

Acestea au fost primele alegeri desfășurate în cadrul noului sistem electoral mixt. După cum s-a arătat deja în Concluziile Consiliului din 26 februarie 2018, majoritatea modificărilor importante aduse Codului Electoral în 2017 nu au fost conforme cu unele dintre recomandările-cheie ale Comisiei de la Veneția a Consiliului Europei și ale OSCE / ODIHR. 

Desfășurarea acestor ultime alegeri a confirmat necesitatea de a aborda aceste recomandări și de a continua eforturile de aliniere a legislației electorale și a implementării acesteia la standardele internaționale.

Parteneriatul Uniunii Europene cu Republica Moldova va continua să se concentreze pe acordarea de beneficii tangibile cetățenilor Republicii Moldova. În acest spirit, Uniunea Europeană se angajează să colaboreze cu cei din Republica Moldova, care susțin procesul de reforme stipulate în Acordul de Asociere, în special în ceea ce privește combaterea corupției și a intereselor indiferent de afilierea politică, independența sistemului judiciar și de de-politizare a instituțiilor statului. 

Vom continua să ne bazăm relația cu Republica Moldova pe principiului condiționalității și respectului pentru statul de drept și standardele democratice.