Observatorul OSCE Aleksandr Kobrinski la alegerile parlamentare din Republica Moldova, despre încălcările căruia a scris Deschide.MD, a fost suspendat din activitatea sa de observator la alegerile din 24 februarie. Acesta a îndemnat cetățenii moldoveni să renunțe la vectorul pro-european în favoarea celui eurasiatic, fapt care a încălcat normele legale cu privire la observatorii electorali.

Mai mult, Kobrinski a fost suspendat din funcția pe care o deținea în cadrul comisiei Biroului pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului al OSCE (ODIHR), a arătat, pentru RIA-Novosti, secretarul de presă al ODIHR al OSCE, Thomas Rymer, transmite Radio Chișinău, citând Rador.

Potrivit sursei, activitatea acestuia a fost sistată ca urmare "a încălcării clare a codului de conduită al observatorilor la alegeri".

După cum relatează o sursă a agenției RIA-Novosti apropiată lui Korbinski, ieri, când i s-a luat legitimația OSCE, nu i s-au precizat motivele acestui gest.

Potrivit sursei, observatorul rus presupune că incidentul are legătură cu postările sale pe Facebook, în care scrie despre atașamentul față de Occident, manifestat de guvernele țărilor din spațiul post-sovietic, și despre situația demografică din Republica Moldova.

Korbinski a solicitat o hârtie oficială în care să fie precizate cauzele concrete ale înlăturării sale din post, dar deocamdată nu a primit nici un răspuns.

Amintim că Deschide.MD a scrisa scris că Aleksandr Kobrinski a îndemnat cetățenii Republicii Moldova să renunțe la vectorul european și să-l aleagă pe cel eurasiatic. Aceste îndemnuri au fost publicate din Republica Moldova, unde acesta se află în calitate de observator al OSCE la alegerile din 24 februarie.  

Kobrinski a încălcat prevederile articolului 19 din Regulamentul privind statutul observatorilor și procedura de acreditare a acestora. Articolul spune în special că observatorii sunt obligați să fie imparțiali în exercitarea obligațiilor, să nu-și exprime părerile personale sau preferințele vizavi de anumiți concurenți electorali/participanți la referendum sau privind unele probleme ce apar în procesul alegerilor. Regulamentul mai spune că observatorul este obligat să-și îndeplinească obligațiunile într-o manieră corectă și să nu intervină în procesul alegerilor.