Declanșarea de către Rusia a unui dosar penal în care ar figura Vlad Plahotniuc, poartă un evident caracter electoral câtă vreme acest lucru se întâmplă cu două zile înainte de alegerile din R.Moldova. De această părere este analistul politic Ion Tabârță, tot el expert IDIS Viitorul.

„Este un subiect cu o evidentă tentă electorală. Nu în zadar a apărut tocmai acum, pe ultima sută de metri a campaniei. S-a calculat ca impactul să fie cât mai mare asupra electoratului, iar PD și în special Vlad Plahotniuc să aibă puțin timp ca să reacționeze și să dezamorseze această bombă informațională (din perspectiv FR)”, a declarat Tabârță pentru Deschide.MD.

În continuare el a spus că acesta poate fi un răspuns la acea campanie mediatică pe care a pornit-o PDM în ultimele săptămâni împotriva socialiștilor și a lui Igor Dodon. „În context nu este exclus ca Rusia îi dă din deget lui Vlad Plahotniuc ca să nu-l mai atace pe Igor Dodon”. 

În ceea ce privește consistență și obiectivitatea cauzei penale, Ion Tabârță spune „acesta este deja alt aspect pe care urmează să ne clarificăm în timp. Faptul că Plahotniuc și Platon au avut anumite afaceri în sectorul bancar nu mai este un secret pentru nimeni dar în ce au constat aceste legături și dacă ele se leagă în vreun fel în fapta cercetată penal de Rusia, urmează să vedem”. 

L-am întrebat pe analist cum crede că va acționa mai departe Vlad Plahotniuc după acest pas al Federației Ruse: „Vlad Plahotniuc nu iartă. El acționează în spiritul politicii britanice: „nu am prieteni, am doar interese”. Deci toți plătesc la un moment dat, dar acuma depinde când. Cu toții știm rivalitatea dintre Vlad Filat și Vlad Plahotniuc, dar iată că în cazul lui, liderul PDM a trebuit să îl suporte o anumită perioadă. Când Filat a început să slăbească din poziții, atunci a fost înlăturat. În cazul lui Dodon, problema e că Vlad Plahotniuc trebuie să aștepte ca să vadă cât de puternic va ieși acesta după alegeri. Dodon este protejat și de instituția Președinției pentru că destituirea lui este destul de complicată. Un alt factor de care trebuie să țină Vlad Plahotniuc este Federația Rusă. Acest stat ar putea răspunde la un eventual atac masiv în adresa lui Igor Dodon”.

La același subiect: Nicolae NEGRU // Prin dosarul lui Plahotniuc, Rusia vrea să influențeze alegerile în favoarea PSRM

Vom aminti că Ministerul rus de Interne a adus acuzații liderului Partidului Democrat (PDM), Vladimir Plahotniuc, și omului de afaceri Veaceslav Platon, de organizare a unei grupări criminale internaționale și retragerea ilegală a banilor din Federația Rusă. De cealaltă parte, purtătorul de cuvânt al PDM a spus că acest lucru este „încă o încercare disperată a unor forțe externe de a interveni în campania electorală din R. Moldova pentru a-și sprijini favoriții” (n.red. Partidul Socialiștilor din Republica Moldova).

Detalii: Moscova // Un nou dosar pentru Plahotniuc. PDM: „O intervenție abuzivă în alegerile din RM”