Ministerul rus de Interne aduce acuzații liderului Partidului Democrat (PDM), Vladimir Plahotniuc, și omului de afaceri Veaceslav Platon, de organizare a unei grupări criminale internaționale și retragerea ilegală a banilor din Federația Rusă. De cealaltă parte, purtătorul de cuvânt al PDM spune că acest lucru este „încă o încercare disperată a unor forțe externe de a interveni în campania electorală din R. Moldova pentru a-și sprijini favoriții” (n.red. Partidul Socialiștilor din Republica Moldova)

Astăzi, la ora 07:00, pe pagina Ministerului de Interne a Federației Ruse a apărut un comunicat de presă în care se spune că a fost reținută o persoană care ar face parte dintr-un grup criminal internațional și care a scos ilegal sume enorme din Federația Rusă. Autoritățile de la Moscova spun că este un dosar pe fapte care au avut loc în 2013-2014.

„Organizatorii activităților ilegale au fost Vladimir Plahotniuc și Veaceslav Platon, care au cetățenia Federației Ruse. În perioada 2013-2014, membrii grupării criminale, pe bază de falsuri și documente false, ar fi transferat bani în valută străină în conturile nerezidenților unei bănci din Moldova și alte organizații străine sub pretextul vânzării monedei. Banii primiți în ruble rusești au fost lichidați din conturile corespondente ale băncilor rusești prin intermediul deciziilor false ale instanțelor din Republica Moldova, date în favoarea persoanelor fizice și juridice străine (nerezidenți). În total, potrivit investigației, peste 37 de miliarde de ruble au fost retrase în afara Rusiei", se arată în comunicat emis de Ministerul rus de Interne.

Purtătorul de cuvânt al PDM, Vitalie Gămurari, a comentat pe pagina sa de Facebook acest comunicat al rușilor spunând că reprezintă o „intervenție abuzivă a Federației Ruse în alegerile din Republica Moldova”

„Nu este altceva decât încă o nouă incercare disperata a unor forte externe de a interveni în campania electorală din Moldova și de a-și sprijini favoriții. Înainte cu două zile de începutul votării, este foarte evident care este scopul acestui demers abuziv. Va reamintim că în urmă cu un an ei au făcut și alte acțiuni abuzive împotriva președintelui PDM, au încercat să-i limiteze deplasarea în afara țării. Interpol a calificat toate acele acțiuni ca fiind hărțuire politică din partea Rusiei și le-au respins. Avem așadar dovada clară a unor noi abuzuri și urmează să sesizăm instituțiile internaționale în privința acestora și a modului în care Federația Rusă se amestecă abuziv în desfășurarea alegerilor din Republica Moldova prin astfel de acțiuni murdare”, conchide Gămurari. 

Atât timp cât în comunicatul de presă al MAI rus se menționează denumirea unei bănci moldovenești, putem spune că autoritățile ruse se referă la renumitul Laundromat, gândit și pus în aplicare de Veaceslav Platon. Schema consta în sechestrarea conturile deținute în băncile moldovenești ale unor firme și bănci din Rusia iar mai apoi le treceau la noii proprietari care nici habar nu aveau de acești bani. Într-un final, sumele enorme ajungeau în mai multe țări europene. 

După apariția în presă a mai multor informații privind Laundromatul rusesc, Procuratura Anticorupție a inițiat investigații care s-au soldat cu reținerea în 2016 a 14 judecători și doi executori judecătorești, care semnau deciziile de judecată, iar mai apoi le puneau în aplicare.  

Straniu este și faptul că Kremlinul spunea în martie 2017, prin gura purtătorului de cuvânt a președintelui Putin, că nu poate declara nimic despre investigațiile din dosarul ”laundromat”, chiar dacă autoritățile moldovenești au acuzat în repetate rânduri Rusia de faptul că nu răspunde solicitărilor procurorilor de a oferi detalii pe marginea acestui caz.

Moscova a fost informată despre acuzațiile ce i se aduc din partea Moldovei în dosarul spălării a peste 22 de miliarde de dolari prin intermediul instanțelor de judecată. Mai exact, organele competente de la noi spuneau că Rusia refuză să coopereze în acest caz. Acesta a fost și motivul pentru care niciun demnitar moldovean nu a mers în Rusia al adunarea țărilor CSI din luna mai 2017.