Partidul Socialiștilor, împreună cu președintele lor neformal, Igor Dodon, au transformat Ambasada R.Moldova la Moscova într-un centru de comandă electorală. Cel puțin asta reiese din rezultatele unui control pe care reprezentanți ai MAEIE îl efectuează în aceste momente în cadrul misiunii diplomatice acreditate în Federația Rusă.

Verificările ne-au fost confirmate de către ofițerul de presă de la Externe, Valeriu Rusu, care a spus că detalii vor fi oferite mai târziu.

În schimb, surse din delegația care efectuează controlul ne spun că în interiorul Ambasadei este oferit în chirie un birou în care activează o organizație ce pretinde că se ocupă cu problemele diasporei, în realitate fiind o organizație de tineret a PSRM. Aceasta este condusă de Olga Cebotari (foto stânga), care, pe tot parcursul activității, s-a ocupat de agitație electorală pentru PSRM, tot ea coordonând activitatea unui centru de apel creat pentru diaspora din R.Moldova. 

Un alt detaliu curios este faptul că toți studenții care solicitau să efectueze practica la Ambasada R.Moldova la Moscova, erau plasați întrun birou separat și toată practica lor consta în acțiuni de voluntariat pentru ca Cebotari să creeze organizații ale diasporei pe teritoriul FR și să studieze zonele unde trăiesc cei mai mulți moldoveni. În aceste zone se propunea ulterior deschiderea secțiilor de votare.

Tot acolo activează o altă femeie - Tatiana Boghină (originară din RM) - care este finanțată de către structuri din Federația Rusă. Ea călătorește mai tot timpul în regiuni și creează organizații ale diasporei moldovenești. Toate aceste activități erau coordonate cu Ambasadorul Neguță. Întrunirile cu diaspora, care erau puse în slujba lui Igor Dodon, erau efectuate de către organizația condusă de Olga Cebotari și de către ambasador.

În cadrul misiunii diplomatice se concentrau toate foile volante de agitație pentru PSRM și, ulterior, erau transmise în regiuni la liderii organizațiilor diasporei.

Altfel spus, misiunea se transformase într-o filială a PSRM în Federația Rusă.

Zeci de oameni, care veneau zilnic la misiunea diplomatică erau întrebați de către colaboratori și paza misiunii unde merg, ofereau un singur răspuns: „coordonat cu dl Ambasador”, iar ambasadorul confirma.

Tot acolo mergea zilnic cetățeanul moldovean Vadim Ciubară (foto dreapta), un fel de coordonator al oamenilor de afaceri moldoveni aflați pe teritoriul FR. Acesta a finanțat unele cheltuieli ale delegațiilor PSRM la Moscova. Ciubară apare și în investigația RISE Moldova despre finanțările tenebre ale PSRM. 

(UPDATE 17:00, 20.02.2019) Reprezentanta Organizația Reginal Obștești «Centrul pentru Susținerea Tinerilor Moldoveni din Federația Rusă», Olga Cebotari, a trimis pe adresa redacției Deschide.MD o replică scrisă pe care o vom publica mai jos păstrându-i intactă dimensiunea și stilistica.

„Ca reprezentantă a Organizația Reginal Obștești «Centrul pentru Susținerea Tinerilor Moldoveni din Federația Rusă» sunt extrem de nemulțumită față de informația falsă adusă la adresa mea și a Organizației pe care o conduc. Acestă informație a fost publicată la 19 februarie de către portalul de știri deschide.md intitulat “DESCINDERI la Ambasada R. Moldova la Moscova: Descoperirea făcută de angajații MAEIE vizează PSRM”.

A-și dori să precizez următoarele lucruri. Organizația pe care o conduc există formal din anul 2014. Oficial a fost înregistrată în mai 2017. Toate actele și activitatea Organizației pot fi verificate pe saitul nostru oficial www.youthmoldova.md

Sediul Organizației se află în cadrul Ambasadei Republicii Moldova în Federația Rusă și este confirmat printr-un contract semnat de către Directorul Organizației, Olga Cebotari  și Ambasada R. Moldova în FR, acest lucru fiind coordonat cu MAEIE.

Sursa media deschide.md afirmă faptul că «Ambasada a fost transformată într-un centru de comandă electorală. Cel puțin asta reiese din rezultatele unui control pe care reprezentanți ai MAEIE îl efectuează». 

În decursul săptămanii trecute și în prezent în biroul nostru din cadrul Ambasadei nu a avut loc nici un control sau perchiziție din partea delegației oficiale al MAEIE. Întrebarea mea este în baza la ce rezultate și surse sunt făcute aceste afirmații, dacă nici un control nu a fost efectuat? 

În urma discuției mele cu ofițierii de presă de la MAEIE, mi-a fost confirmată următoarea informație: MAEIE oficial a confirmat doar faptul că în Ambasada R.Moldova din Federația Rusă sunt efectuate anumite controale dar nimic nu a fost precizat referitor la Organizația noastră.

Informația care a fost publicată de către deschide.md este departe de adevar. Organizația pe care o conduc se ocupă de problemele diasporei și a tinerilor moldoveni, acest lucru poate fi demonstrat prin analiza evenimentelor organizate de către noi începand cu anul 2014. Toate aceste evenimente au avut un caracter cultural și informațional.

Referitor la Centrul de apel, coordonat de mine, acest centru a fost creat pentru a oferi informații cetățenilor privind amnistia care are loc în perioada 1.01.2019-24.02.2019. Nu are nici un alt scop politic. 

Am acceptat functia de coordonator al centrului de appel fiindcă locuiesc de 9 ani în Federația Rusă și mereu sunt în contact cu concetățenii mei, cunosc foarte bine problemele cu care se confruntă. Datorită faptului că am făcut studiile în Federația Rusă la fel cunosc foarte bine și legislația acestei țări. Cu ajutorul acestui centru mii de oameni au reușit să își soluționeze problemele și imi pare rău că eforturile depuse de mine si echipa de tineri este deformată drept o acțiune politică. În acest Centru niciodată nu s-a făcut agitație politică în interesul la nici un partid sau persoană polică, cu toate că nu este secret că Centrul a fost creat de către Președintele Republicii Moldova.

O aberație totală este faptul că studenții care efectuau practica în cadrul Ambasadei erau plasați în birou aparte și lucrau pentru mine. Toți practicanții sunt plasați în birourile Ambasadei. Această informație poate fi confirmată de orice diplomat din cadrul Ambasadei sau student care a efectuat practică. Fiecare stagiar de la Ambasadă are un coordonator de practică, un diplomat din cadrul Ambasadei care este responsabil de sarcinile stagiarului. Eu la randul meu în 2014 și 2016 la fel am fost stagiară la Ambasadă și cunosc foarte bine acestă procedură. Implicare mea în stagiile studenților era informativă, apeland la mine ei aflau despre procedura de înregistrare la practică. Acest lucru poate să fie confirmat de toți studenții, eu nu am avut niciodată stagiari.

Un alt neadevăr este informația «Tatiana Boghină (originară din RM) - care este finanțată de către structuri din Federația Rusă». Eu personal nu cunosc acestă doamna și nu am auzit de existența D-nei niciodată. În regiunile Rusiei există organizații care sunt formate de ani de zile iar contactele sunt pe saitul Ambasadei. Organizatia mea colaboreză cu Organizațiile obștești din alte regiuni Rusiei dar nici o organizație nu a fost creată de către mine sau la comanda PSRM.

Activitatea Organizației pe care o conduc se bazează pe ajutorul pe care îl oferim zilnic concetățenilor noștri și tinerilor. Toate evenimentele organizate de noi sunt transparente și pot fi văzute pe saitul nostru oficial sau pagina noastră facebook. Mie imi pare rău că la sfarșitul acestei campanii electorale o Organizație studențească este implicată în jocurile politice. 

În Federația Rusă și inclusiv la Ambasada Republicii Moldova în Federația Rusă sunt probleme mult mai majore care ar trebui soluționate, dar cu părere de rău Organizația pe care o conduc a ajuns ținta jocurilor politice a celora cărora le convine.

Eu nu fac parte din nici un partid politic din Republica Moldova. Nu o să neg faptul că Președintele Republicii Moldova, Dl Igor Dodon este interesat de situația tinerilor și a studenților moldoveni din Rusia.A-și dori să menționez că este unicul conducător care î-și manifestă interes față de tinerii de peste hotare. Dl a avut în 2017 întalnire cu studenții noștri la MGIMO, în 2018 la MGU, la fel în 2018 la Sankt-Petersburg.

În publicație la fel sunt învinuită de faptul că fac agitație electorală pentru PSRM, eu pot să ofer datele de contact la membrii Organizației pe care o conduc și ei pot fi contactați și întrebați dacă au primit vriodată vriu-un email cu caracter politic din partea Organizației sau a mea personal. Nu m-am ocupat cu agitație politică nici pana la campanie electorală și nici în timpul campaniei electorale și acest lucru poate să fie confirmat de membrii Organizației.

În acest context sunt extrem de nemulțumită de informația publicată care nu este adevărată și cer public dovezi la cele scrise din partea surselor media și a MAEIE. Nu o să permit ca imaginea mea și a Organizației pe care o conduc să fie afectată din cauza unor știri false. 

În caz că sursa media va refuza să prezinte dovezi la informația publicată, voi fi nevoită să ma adresez în judecată”.