Igor Dodon s-a întors de la Munchen făcând „escală” la Moscova. După ce și-a promovat așa-zisă „politică externă echilibrată” în Germania, șeful statului a efectuat o vizită inexplicabilă în Rusia și abia apoi a revenit la Chișinău. Președinția nu vrea să ofere detalii despre acest subiect.

Despre asta anunță chiar Dodon într-un comentariu atașat la un video din avion. „E plăcut când echipajul companiei Air Moldova te felicită cu ocazia zilei de naștere. Iată cu așa dispoziție revin de la Moscova”.

Reporterii Deschide.MD au încercat să afle scopul vizitei sale la Moscova însă ofițerul de presă al Președinției a fost împuternicită să ne comunice doar atât: „A fost o vizită tranzit”.

Am vorbit la telefon și cu consilierul prezidențial în domeniul reintegrării dar nici din discuția cu el nu am aflat detalii: „Întrebați-l pe domnul Președinte ce-a făcut la Moscova. Eu nu vă pot spune”, ne-a îndemnat Vasilii Șova.

La rândul său, ofițerul de presă al Ministerului de Externe, Valeriu Rusu, ne-a spus că „Igor Dodon își stabileste singur deplasările fără a le coordona cu instituția”.

Vom aminti că președintele Igor Dodon a participat la Conferința de Securitate de la Munchen, deși, tradițional, la acest forum mondial participă prim-ministrul și ministrul de Externe ai Republicii Moldova. Igor Dodon a fost invitat de către organizatorii conferinței direct, cu evitarea canalelor diplomatice. În același timp, Guvernul a decis că nu va merge la Munchen pentru a nu certifica în nici un fel prin participare viziunea de politică externă a Președintelui Igor Dodon și abordarea sa în ceea ce privește soluționarea conflictului transnistrean.

Detalii: Dodon, invitat la Munchen să prezinte planul pe Transnistria. Guvernul refuză să participe