Rușii ar fi încercat să organizeze o întâlnire între piloții moldoveni eliberați din captivitatea afgană și MAEIE, însă piloții ar fi refuzat o vizită a externelor de la Chișinău, motivând că nu sunt încă bine și că vor să-și vadă mai întâi rudele. Echipa de filmare a NTV ar fi fost chemată la insistența piloților moldoveni, pentru a elimina zvonurile că ei se află în captivitate, a spus Igor Ceaika, omul de afaceri rus, amic de-al lui Dodon, care s-a ocupat nemijlocit de eliberarea captivilor moldoveni.

Membrul consiliului coordonator al „Delovaia Rossia”, Igor Ceaika, a declarat că el personal s-a ocupat de eliberarea lui Lionel Buruianu și a lui Mihail Crihan, piloți moldoveni care s-au aflat în captivitatea afgană, scrie kommersant.ru.

Ceaika a spus că a fost dispus să organizeze o întâlnire între reprezentanții MAEIE și piloți și chiar a oferit contactele acestora, însă foștii captivi au refuzat întâlnirea.

„Atunci când MAEIE i-a contactat pe piloții moldoveni, aceștia i-ar fi rugat să nu-i deranjeze, pentru că vor să-și revină și să-și vadă în primul rând rudele”, a declarat Ceaika.

Potrivit acestuia, piloții au fost aceia care au cerut venirea echipei de filmare a NTV, prima televiziune care a realizat interviu cu cei doi.

„A fost necesar să neutralizăm zvonurile că ei sunt în închisoare la Moscova”, a declarat Ceaika.

Comentând învinuirile mai multor oficiali moldoveni, inclusiv a spicherului Parlamentului Andrian Candu, că operațiunea ar fi fost parte a unei campanii electorale de PR, Ceaika a spus că această isterie este de neînțeles și inacceptabilă.

„Acestea sunt încercări de a denigra operațiunea umanitară și de a o transpune într-un plan politic, oportunist. Nu trebuie multă minte pentru asta”, a conchis Igor Ceaika.

Piloții moldoveni Lionel Buruianu și Mihail Crihan se află acum într-o clinică unde trec un curs de reabilitare. „Ei au fost ținuți într-o încăpere mică și întunecată, cu hrană puțină. Am fost informați că ei nu ar fi supraviețuit această iarnă. Circulația sanguină a lui Mihail a fost afectată și el se deplasează cu greu. Ei trec un curs de reabilitare psihologică și fizică: masaj și analize. Acum medicii nu-i vor lăsa să plece”, a spus Igor Ceaika. Aceste proceduri vor fi finalizate peste cel mult două săptămâni. Rudele îi vor vizita pe piloți în curând.

Ceaika a spus că a fost implicat personal în procesul de eliberare a piloților moldoveni. Potrivit acestuia, Igor Dodon l-ar fi rugat personal în mod verbal să contribuie la eliberarea lui Buruianu și Crihan. Apoi, Igor Dodon i-ar fi trimis și un mesaj în formă scrisă. „S-a adeverit apoi că unul dintre piloți avea, pe lângă cetățenia moldovenească, și cetățenia rusă. Rușii nu-i abandonează pe ai lor”, a spus Ceaika. (Dubla cetățenie este interzisă în Federația Rusă - n.r.)

Potrivit lui Ceaika, la eliberarea piloților moldoveni au lucrat organizații umanitare și publice. Totodată, el spune: „Eu m-am ocupat de toate și toate procesele le-am organizat eu”. Ceaika nu a putut numi organizațiile care au fost implicate în eliberarea piloților moldoveni. „Nu am aprobarea acelor persoane de a vorbi despre mecanismul întregului proces”, a spus Ceaika.