În grupul de pe telegram Boiler Show, au fost postate mai multe screenshoturi din convorbirile pe poșta electronică între fostul deputat din Partidul Comuniștilor din Republica Moldova, Mark Tkaciuc și deputatul din partea PLDM, Vadim Pistrinciuc. În aceste discuții, care au avut loc în perioada de timp februarie – aprilie 2013, se observă că PLDM și PCRM pregăteau o alianță secretă. Autenticitatea acestor fișiere este confirmată într-o postare pe facebook de către Mark Tkaciuk, în timp ce Vadim Pistrinciu spune că nu-și amintește de ele, dar confirmă că în acea perioadă a discutat cu strategul de-atunci al comuniștilor precum și cu alți apropiați de-ai acestuia. 

Așa cum anunța în acea perioadă președintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, alianța „harbuzul” era aproape să se înființeze în prima jumătate a anului 2013. Deputații Vadim Pistrinciuc ([email protected]) și Mark Tkaciuc ([email protected]), care s-ar părea că ar fi responsabili de comunicarea pe extern discută despre o potențială alianță, un vot comun pentru demiterea unor demnitari și inclusiv pentru excluderea Partidului Democrat de la procesul de Guvernare.

Din discuțiile postate pe canalul Boiler Show, se pare că au existat cel puțin câteva întâlniri între fruntașii partidelor pentru a discuta tacticile de înlăturare a PDM-ului de la guvernare și crearea unei alianțe între formațiunile care la prima vedere par a fi diferite după ideologie și program politic.

O astfel de întâlnire a fost convenită în luna aprilie 2013, când trei lideri din partea PLDM (Pistrinciuc, Deliu și Streleț) și trei din partea PCRM (Tkaciuc, Petrenco și Reșetnicov) s-au întâlnit în cabinetul ministrului Justiției, loc sigur în opinia lor, pentru a discuta detaliile operațiunii „Zebra”, care ar presupune un algoritm de mișcări coordonate după modelul (noi un pas – voi un pas).

Vadim Pistrinciuc a declarat pentru Deschide.MD că mailul respectiv nu este al său, dar - da - astfel de discuții au avut loc: „Mailul nu îmi aparține respectiv nu pot comenta asupra unei comunicări anonime cu o vechime de șase ani.  Ce ține de colaborarea și votul de atunci dintre pldm și pcrm pentru a scoate de sub control justiția / instituțiile - îmi pare rău că nu s-a reușit până la urmă. Am discutat mult cu Marc Tcaciuk și colegi ai săi, am avut negocieri deschise, nu e nici un secret. Unele voturi chiar s-au produs. Mai apoi totul s-a sfârșit, din cauza lipsei de voință politică. Dacă era mai multă voință politică atunci, astăzi nu eram la pământ cu democrația, integrarea europeană, justiția. Eram probabil o țară mai europeană. Ce ține de Mark Tkaciuc am plăcerea să comunic cu el și astăzi, suntem în relații bune.”

La rândul său Mark Tkaciuk a scris o postare extinsă pe facebook în care confirmă atenticitatea discuțiilor și planurile din acea perioadă cu PLDM. Totodată el își exprimă regretul că aceste planuri nu au avut finalitate, acest lucru întâmplându-se din cauza lui Vlad Filat. 

Mai jos publicăm conversațiile în vaza cărora a fost scris acest articol. Ele au fost publicate pe telegraph.md.