Ambasadorul R.Moldova în Federația Rusă, Andrei Neguța, a revenit la Chișinău și primul lucru pe care l-a făcut a fost să meargă la întrevedere cu Igor Dodon . Despre asta comunică șeful statului pe pagina sa de facebook într-o postare în care reieterează că nu va semna decretul de demitere a diplomatului moldovean.

„Am discutat despre situația creată. În calitate de Președinte al țării, care conform Constituției este responsabil de politica externă si deține dreptul exclusiv de acreditare și rechemare a reprezentanților diplomatici ai Republicii Moldova - am declarat cu toată responsabilitatea că am deplină încredere în domnul Neguța și consider că dumnealui își îndeplinește datoria în interesul național al RM. Consider decizia ministerului total neexplicabilă și irațională, deoarece dl Neguța își îndeplinește atribuțiile conform cerințelor înaintate și este unul din cei mai experimentați specialiști în domeniul diplomației externe. Din aceste considerente, chiar dacă Guvernul va aproba rechemarea ambasadorului moldovean la Moscova, nu voi semna decretul în acest sens”, a scris Dodon .

Deschide.MD a scris în aseară că Guvernul îl recheamă acasă pe Amabsadorul R.Moldova în Federația Rusă, Andrei Neguță. Surse guvernamentale au comunicat pentru Deschide.MD că Externele de la Chișinău au trimis astăzi către Executiv o propunere în acest sens. Motivul ar fi modul în care Andrei Neguță a gestionat subiectul privind deschiderea reprezentanței diplomatice mascate a transnistriei la Moscova și faptul că nu a promovat corect și cu suficienta fermitate poziția R.Moldova față de acest subiect.

Știrea AICI: EXCLUSIV // Dodon rămâne fără Neguța la Moscova? MAEIE l-a rechemat acasă pe Ambasadorul RM în Rusia

La rândul său, președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a declarat pentru publicația rusă TASS că nu va semna decretul de rechemare a lui Andrei Neguța dacă o asemenea decizie va fi luată de către Guvern.

"Rechemarea ambasadorilor este dreptul exclusiv al președintelui, care nu poate fi ocolit", a spus Dodon. El crede, de asemenea, că Guvernul nu va avea cvorum pentru a lua o astfel de decizie. "Sper că șeful autonomiei găgăuze, Irina Vlah, care este membru al cabinetului, nu va susține decizia de rechemare a ambasadorului", a explicat șeful statului.

Detalii: Dodon declară presei ruse că nu va semna rechemarea Ambasadorului Neguța

Andrei Neguța a fost ambasadorul Republicii Moldova în Federația Rusă începând cu 2009. În anul 2012, Guvernul a decis să-l retragă pe Andrei Neguţa din funcţia de ambasador al Republicii Moldova în Federaţia Rusă, după ce a declarat într-un interviu pentru ITAR-TASS că "retragerea înainte de termen a militarilor ruși din regiunea transnistreană ar pune în pericol atât Republica Moldova, cât și întreaga regiune". Ulterior, Neguţa a fost renumit în funcţia de ambasador în Rusia în primăvara anului 2017. Până a fi numit pentru a doua oară Ambasador la Moscova, Neguță a fost deputat în fracțiunea Partidului Socialiștilor din R.Moldova.