Reprezentanți ai blocului electoral ACUM au fost prezenți în fața Comisiei Electorale Centrale, în această dimineață, unde au desfășurat o acțiune publică de protest intitulată „Vot interzis=Alegeri fraudate”.

Principala nemulțumire a protestatarilor a fost enunțată de Maia Sandu, liderul PAS prezent la acțiune. Potrivit ei, faptul că moldovenii din diaspora care nu au acte de identitate valabile nu vor putea vota reprezintă o încălcare a Constituției.

Aceasta este o încălcare a Constituției. Articolul 38 din Constituție spune că toți cetățenii R. Moldova au drept la vot. Noi cunoaștem că un număr mare de oamenbi care au plecat nu au pașapoarte valabile”, a spus Maia Sandu.

Liderul PAS a mai precizat că CEC a emis hotărâri la alegeri prin care se confirma dreptul tuturor cetățenilor să voteze, indiferent de starea pașaportului străin.

În acest an, fără să prevină, fără să anunțe, CEC își permite să interpreteze altfel legea și vrea să interzică votul a sute de mii de cetățeni ai R. Moldova. Cel puțin 15% din cetățenii R. Moldova nu vor putea vota, dacă CEC nu va emite o hotărâre, așa cum a făcut-o de fiecare dată, să clarifice aceste lucruri”, a spus liderul PAS,

Cei pezenți la acțiune au vrut să discute cu președintele CEC, Alina Rusu, dar aceasta nu era prezentă în instituție.

Noi o să revenim mâine, o să revenim în fiecare zi până la alegerei să îi cerem să respecte Constituția și drepturile cetățenilor la vot”, a spus Maia Sandu.