Piloții moldoveni, aduși zilele trecute din Afganistan la Moscova, au acordat un interviu postului de televiziune NTV Rusia, care este retransmis pe teritoriul R. Moldova de o companie afiliată Partidului Socialiștilor din R. Moldova. Așa cum anticipa spicherul Andrian Candu, cei doi bărbați, Lionel Buruiană (a.n. 1982) și Mihai Crihana (a.n. 1965), aduc mulțumiri șefului statului Igor Dodon pentru că sunt acum în siguranță.

Piloții aflați în custodia unui ONG care aparține fiului procurorului general din Rusia, Igor Ciaika, spun că se simt mai bine, transmite ziarulnational.md.

„Acum e mai bine, Slavă Domnului, ne tratăm, am dat analizele, am fost consultați de specialiști. Ne revenim fizic și psihologic, încercăm să uitam aceste torturi, această frică. Acum suntem în libertate și le mulțumim tuturor celor care a contribuit: președintelui R. Moldova, Igor Dodon, conducerii Federației Ruse, domnului Ceaika. Fără acești oameni noi nu am fi fost acum aici”, au spus cei doi pentru postul NTV.

De menționat că reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene au încercat astăzi să-i aducă pe cei doi acasă, însă reprezentanții ONG-ului condus de Ciaika nu le-au permis acestora să ia legătura cu piloții. Imediat a reacționat președintele Parlamentului, Andrian Candu, care l-a acuzat pe Igor Dodon că-i ține ostatici pe cei doi la Moscova. 

„Aflăm cu stupefacție că echipei de la MAEIE, trimisă la Moscova să-i aducă pe cei doi moldoveni acasă, i s-a spus că ei nu se află în custodia Guvernului Federației Ruse, ci în custodia unui ONG (!). Acel ONG se pare că aparține domnului Ciaika (nu întru acum în detalii ce este cu acest ONG, revenim). Este incredibil că echipa autorităților R. Moldova nu are acces la cetățenii ei, este plimbată dintr-o parte în alta, de parcă se așteaptă să vina „salvatorul" ca să-i ia pe ostatici. Vă explic de ce cred că se întâmplă toate acestea! Pentru că tot ce vedem este o acțiune de imagine a cetățeanului Dodon Igor, pe care nu-l pot numi președinte. Acest om trebuie să plece mâine pe două zile la plimbare în Germania, iar celor de la Moscova li s-a spus să-i țină pe compatrioții noștri acolo, până își termina Dodon promenada prin Europa, ca să poată veni după ei, secondat de camere de luat vederi, să se filmeze cu ostaticii, să-i pună să facă declarații despre rolul lui de „erou salvator". Iată care este scenariul!”, a scris Candu pe Facebook.

Delegația Republicii Moldova, detașată ieri la Moscova pentru a acorda asistența necesară cetățenilor moldoveni eliberați din prizonierat în Afganistan, precum şi pentru a efectua procedurile necesare revenirii acestora în R. Moldova, nu a obținut deocamdată de la autoritățile ruse nici accesul la ei, nici informația privind locul unde sunt plasați.

La același subiect: 

Prietenie cu iz penal între Dodon și Ceaika, rusul care ține piloții moldoveni ostatici la Moscova

Candu îl acuză pe cetățeanul Dodon.Blochează revenirea piloților acasă pentru a-și face PR electoral

News ALERT / Procuratura va investiga implicarea lui Dodon „în tergiversarea eliberării ostaticilor”