Andrian Candu a reacționat la informația conform căreia reprezentanții MAEIE au aflat că nu guvernul rus, ci un ONG îi ține pe cei doi moldoveni aflați 3 ani în captivitate și eliberați recent.. De asemenea, Candu solicită lui Dodon să îi elibereze pe cei doi moldoveni din captivitatea electorală în care șeful statului îi ține acum și să înceteze cu PR-ul electoral pe marginea dramei celor doi piloți.

Aflăm cu stupefacție că echipei de la MAEIE, trimisă la Moscova să-i aducă pe cei doi moldoveni acasă, i s-a spus că ei nu se află în custodia Guvernului Federației Ruse, ci în custodia unui ONG (!). Acel ONG se pare că aparține domnului Ciaika (nu întru acum în detalii ce este cu acest ONG, revenim)”, scrie Candu pe pagina personală de Facebook.

De asemenea, speakerul Parlamentului precizează că echipa MAEIE „nu are acces la cetățenii ei, este plimbată dintr-o parte în alta, de parcă se așteaptă să vina "salvatorul" ca să-i ia pe ostatici.

Candu oferă explicații asupra motivelor pentru care au loc toate aceste evenimente.

„Pentru că tot ce vedem este o acțiune de imagine a cetățeanului Dodon Igor, pe care nu-l pot numi președinte. Acest om trebuie să plece mâine pe două zile la plimbare în Germania, iar celor de la Moscova li s-a spus să-i țină pe compatrioții noștri acolo, până își termina Dodon promenada prin Europa, ca să poată veni după ei, secondat de camere de luat vederi, să se filmeze cu ostaticii, să-i pună să facă declarații despre rolul lui de "erou salvator", a scris Candu, specificând că acesta este scenariul.

Speakerul face un apel către Dodon, căruia îi cere să oprească batjocura la adresa cetățenilor moldoveni, precizând că o echipă de medici moldoveni este prezentă în Rusia, dar nu are acces la cei doi piloți moldoveni

Domnule Dodon, opriți imediat toată această batjocură,  în care îi țineți chiar dvs. acum. Ce-i mai important pentru dvs, aducerea acasă a cetățenilor moldoveni sau plimbarea la Munchen? Știu, o să spuneți că starea de sănătate a piloților moldoveni este de vină și că ei își vor reveni misterios imediat ce vă terminați treaba în Germania. Dar vă informez că Guvernul a trimis o echipă de medici la Moscova, care sunt gata să acorde asistență medicală și să confirme sau infirme dacă starea de sănătate permite ca ei să fie aduși acasă. De ce medicilor nu li se permite accesul la ei? Ca să nu vadă că pot fi aduși chiar și azi acasă?!”, a scris Candu.

Speakerul Parlamentului îl îndeamnă pe Dodon să oprească minciunile, îl acuză de cinism și de folosire în scop electoral a dramei celor doi moldoveni.

Deci, nu vă obosiți cu minciuni, puteți cu un simplu telefon să puneți punct acestui caz în care ați demonstrat cât de cinic sunteți, cât de puțin contează pentru dumneavoastră moldovenii, dar cât de mult preț puneți pe imaginea dvs. Domnule Igor Dodon, nu ați devenit eroul la care ați visat prin această acțiune, ați demonstrat doar cinism prin modul în care va folosiți în scop electoral de drama acestor doi oameni și a familiilor lor.”, a scris Candu.