Cei doi ostatici moldoveni eliberați din mâinile talibanilor din Afganistan nu sunt în custodia autorităților ruse. Acest lucru reiese dintr-un comunicat de presă al Ministerului de Externe de la Chișinău, în care se spune că cei doi sunt în custodia unei organizații non-guvernamentale. Dacă analizăm pozele președintelui, comuncatele și declarațiile făcute de el putem spune că aceștia sunt pe mâna prietenului lui Dodon - Igor Ceaika.

Chiar dacă nu este menționată denumirea acestui ONG, despre care vorbesc autoritățile ruse, filmările publicate de președintele Igor Dodon ni-l prezintă pe Igor Ciaika, fiul procurorului general al Federației Ruse, Iurie Ciaika, primul fiind și co-președintele Asociației „Delovaia Rossia”.

Întrevederile anterioare ale președintelui Dodon confirmă faptul că acesta este într-o strânsă legătură cu fiul procurorului general al Rusiei, drept dovadă fiind și mai multe comunicate de presă plasate chiar pe site-ul președinției: unul pe 7 septembrie 2017, al doilea pe 24 mai 2018 iar ultimulul acum două zile, când Dodon a anunțat despre eliberarea ostaticilor.

„Doresc să-mi exprim recunoștința față de conducerea Federației Ruse pentru ajutorul acordat, pentru respectul și compasiunea față de concetățenii noștri”, a menționat șeful statului. În mod deosebit, Președintele a ținut să-i exprime sincere mulțumiri domnului Igor Ciaika, co-președintele asociației ”Delovaia Rossia”, pentru asistența enormă în desfășurarea acestei misiuni umanitare importante. ”Sunt convins că anume în asemenea situații se vede cine este prietenul și partenerul tău adevărat”, scrie în comunicatul de presă al președinției. 

Ori acest lucru demonstrează că atât Igor Ciaika, cât și Asociația pe care o reprezintă au fost implicați în eliberarea celor doi ostatici.

În același comunicat de presă, Dodon mulțumește autorităților ruse pentru implicare, iar dacă analizăm cele două comunicate de presă MAEIE și Președinție, rezultă că președintele R. Moldova a mințit că autoritățile ruse s-ar fi implicat în operațiunea de eliberare pentru că aceștia nu cunosc nimic.   

Diplomația de la Chișinău mai spune că s-a luat legătura cu organizația indicata de către autoritățile ruse și membrii delegației sunt în așteptarea permisiunii de a ajunge la cetățenii noștri”. Și Procuratura Generală a spus astăzi într-un comunciat de presă că „a constatat în cadrul măsurilor de salvarea ostaticilor mai multe încercări de aşa-numită implicare a diferitor personaje, care de fiecare dată zădărniceau activitatea organelor de stat competente şi tergiversa procesul de eliberare a victimelor. Aceste implicări erau motivate fie de interes material, fie de a obţine alte avantaje”. Astfel spus cel care urmează să le permită reprezentanților MAEIE, care sunt acum la Moscova, să-i vadă pe conaționalii noștri eliberați din mâinile talibanilor nu este nimeni altul de cât prietenul președintelui Dodon - Igor Ciaika. 

Tot Igor Ciaika este cel care și-a manifestat interesul să deschidă o așa numită fermă de criptomonede, lucru despre care a vorbit și separatistul Krasnoselski motivând că intenționează să aprobe o astfel de lege pentru investitorii ruși. Toate acestea în timp ce guvernele occidentale insistă ca criptomonedele să nu fie legalizate, pentru că sunt o modalitate de spălare a banilor.

----------------------------------------- Anterior, Ciaika a intrat rapid în vizorul presei din R. Moldova după ce autoritățile moldovene nu au permis decolarea unui avion charter rusesc, la bordul căruia se afla un grup de oameni de afaceri ruși printre care și fiul procurorului general al Federației Ruse și patru reprezentanți ai Serviciul protocol al vicepremierului Rogozin.

Presa rusă a scris despre Ceaika că ar fi implicat în scheme de corupție. În investigația publicată de Fondul de luptă cu corupţia (FLC) sunt vizați mai mulți membri ai familiei Ceaika. Despre Igor Ceaika, în material se spune că ar fi proprietarul unui business de miliarde, legat în întregime de contracte de stat. Aceeași sursă notează că Igor Ceaika este cea mai importantă parte a activității familiale a procurorului general, el controlează companii cu o cifră de afaceri de 300 miliarde de ruble (aproximativ 4,39 miliarde de euro) și este pe deplin încadrat în afacerea fratelui său mai mare. În opinia FLC, toate acestea sunt posibile datorită tatălui lor – procurorul general al Rusiei, Iurie Ceaika.