Autoritățile moldovenești au solicitat organelor competente ale Federației Ruse, asigurarea accesului delegației Republicii Moldova, în cursul zilei de astăzi, la cei doi cetăţeni ai Republicii Moldova eliberați din prizonierat în Afganistan, este menționat într-un comunicat de presă al Ministerului de Externe de la Chișinău.

Solicitarea autorităților moldovenești reiese din prevederile Convenției de la Viena cu privire la relaţiile consulare (1963), articolul 5, punctele a), e),g),h) și în special articolul 36, paragraful 1, Convenției de la Viena cu privire la relațiile diplomatice (1961), articolul 3, punctul 1, paragraful b), care prevăd expres dreptul la ocrotirea în statul acreditar a intereselor statului acreditant şi ale cetăţenilor săi, în limitele admise de dreptul internaţional, precum şi Convenţiei Consulare dintre Republica Moldova şi Federaţia Rusă (1994).

„Delegația formată din secretarul general de stat al MAEIE Mihail Căpățînă și medicul șef al spitalului Cancelariei de Stat Evgheni Vasiliev, s-a deplasat de ieri în orașul Moscova pentru a acorda asistența necesară cetățenilor moldoveni Lionel Buruiană (a.n. 1982) și Mihai Crihana (a.n. 1965), precum şi pentru a efectua procedurile necesare revenirii acestora în Republica Moldova”, se mai mențâionează în comunicatul MAEIE.

----------------------------------- Amintim că președintele Igor Dodon a anunțat ieri că piloții moldoveni, luați ostatici în Afganistan acum trei ani și jumătate, au fost eliberați. Cei doi fiind duși la moscova pentru investigații medicale. Ulterior președintele Parlamentului Andrian Candu a declarat că piloții trebuiau să fie eliberați încă acum patru luni dar că la un moment dat coineva s-a opus acestui lucru. 

--------------------------------- Tot ieri și liderul „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, a declarat că piloții moldoveni, luați ostatici de talibanii afgani acum trei ani și jumătate, puteau fi aduși acasă încă în primăvara trecută, dar președintele Igor Dodon s-ar fi opus. Ultimul ar fi dorit că eliberarea acestora să aibă loc în plină campanie electorală, pentru ca Partidul Socialiștilor din R. Moldova să aibă dividende electorale.