Igor Dodon a declarat aseară la Accent TV că nu va accepta să se vadă cu Petro Poroșenko, în timpul vizitei pe care președintele ucrainean urma să o întreprindă zilele acestea la Chișinău. Toate bune până aici (!), doar că Poroșenko nu mai vine în R.Moldova, cel puțin nu în perioada imediat următoare, și - colac peste pupăză - acesta nici nu a cerut vreo întrevedere cu Igor Dodon. Având în vedere că astăzi, mai toată presa scrie despre această vizită ca și cum ar avea loc (având ca reper afimațiile lui Dodon), nu ne rămâne decât să-l considerăm pe șeful statului autorul unui „fake news”.

„Într-adevăr, s-a discutat despre o astfel de vizită a domnului Poroșenko la Chișinău, doar că aceasta a fost mai demult amânată. Pe agenda bilaterală se menține acest subiect. Prin urmare vizita va avea loc într-o perioadă ulterioară. În ceea ce privește o eventuală întrevedere dintre președintele ucrainean și Igor Dodon, vă pot comunica că - pe canalele diplomatice - partea ucraineană nu a cerut o astfel de întâlnire”, a declarat pentru Deschide.MD Alex Roitman, purtător de cuvânt al Ministerului de Externe.

Vom preciza că, potrivit nivelului de informare prezidențială pe care îl posedă Igor Dodon, președintele ucrainean Petro Poroșenko ar fi urmat să vină la Chișinău în această săptămâna, sau cea viitoare. În context, Igor Dodon a spus că nu vrea să se întâlnească cu omologul său ucrainean, afirmând acest lucru pe un ton decis în cadrul unei emisiuni TV. Dodon și-a motivat decizia prin faptul că nu vrea să se implice în alegerile din Ucraina.

Detalii: Dodon refuză să se întâlnească cu Poroșenko

De asemenea, este important să precizăm că Petro Poroșenko a declarat anterior că se va vedea cu Igor Dodon numai după ce acesta va recunoaște că Crimeea este teritoriu ucrainean ocupat ileagl de ruși.  La rândul său, Dodon a refuzat să comenteze situația peninsulei ucrainene.

El nu a vrut să spună cui trebuie să aparțină peninsula nici măcar după ce moderatorul, care l-a invitat pe președinte, a insistat asupra acestui lucru.