După ce Partidul Socialiștilor din Republica Moldova au declarat „protest permanent”, Mișcarea Socială „Ocuppy Guguță” a venit cu o reacție prin care a salutat această decizie și i-a îndemnat pe „noii colegi” de „protest permanent” să se alăture la unele revendicări la care însăși socialiștii au participat.

Mișcarea socială „Ocuppy Guguță” a venit cu o reacție pe o rețea de socializare prin care a salutat decizia PSRM de a face „protest permanent”. 

„..Salutăm decizia partidului socialiștilor de a se angaja în #protestpermanent pentru apărarea democrației în Republica Moldova. Într-adevăr, democrația este într-o stare critică de ceva timp, inclusiv cu aportul semnificativ al noilor protestatari permanenți pocăiți din Partidul Socialiştilor din Republica Moldova..” se arată în postarea publicată de Ocuppy Guguță pe o rețea de socializare.

Cu toate acestea, mișcarea le reamintește socialiștilor că atunci când un partid care are atâta susținere în stat și din afara și recurge la instrumentul „protestului permanent”, înseamnă ca ori se tem, ori recunoaște că nu are așa de mare putere precum consideră ei.

„..Protestul este instrumentul nostru, al cetățenilor, prin care noi, cei fără putere vrem să recâștigăm puterea de a participa în procesul politic (care ne-a fost luată abuziv). Atunci când un partid politic care deține președinția statului, sprijinul Patriarhului și al lui Putin, precum și 25 de deputați inutili în parlament recurge la protest ca instrument disperat de a se face auzit, atunci acesta recunoaște explicit că nu are nicio putere. Iar chiar de o are, nu știe sau îi este frică să o folosească..”

Ocuppy Guguță susține că este gata să se împărtășească cu „noii colegi” cu experiența în a organiza astfel de manifestații.

„..Suntem gata să împărtășim cu noi noștri „colegi” experiența noastră de organizare pe orizontală (fără lideri și icoane-președinți), principiile de adoptare democratică a deciziilor (sfaturi, nu zasedanii), tactici de protest împotriva abuzului guvernării (inclusiv curajul de a vorbi cînd ceilalți tac), modalități de fundraising legal și transparent (și chiar niște idei socialiste)..”

Mișcarea invită socialiștii să se alăture la câteva revendicări, la care PSRM-iștii au participat activ.

„..Dacă tot v-ați angajat, ar fi bine dacă v-ați alătura la următoarele revendicări:

  • anularea sistemului mixt, pe care l-ați votat netransparent în cîrdășie cu PDM-ul (că încurcă tuturor)
  • democrație participativă la toate nivelurile 
  • de-capturarea statului (nu prin statusuri de facebook, dar prin utilizarea pîrghiilor de care dispuneți)
  • denunțarea colaborării rușinoase pentru consolidarea oligarhatului. 
  • abandonarea retoricii instigatoare la ură..”

Amintim că astăzi PSRM a organizat un protest spontan în fața Comisiei Eletorale Centrale. Cu toate acestea unii simpatizanți ai socialiștilor au fost observați fiind în stare de ebrietate.