Președintele Parlamentului, Andrian Candu, afirmă că Igor Dodon a ținut ostaticii moldoveni încă patru luni în Afganistan de dragul PR-lui electoral. Speakerul spune că negocierile privind eliberarea lor au fost finalizate încă acum patru luni însă totul a fost blocat în ultimul moment. 

„Cineva le-a zis răpitorilor să-i mai țină puțin și să-i trimită acasă prin Moscova. Autoritățile noastre încearcă de 4 luni să afle cine a generat această situație de blocaj și cu ce scop. Astăzi este foarte clar cine. Este vorba de Igor Dodon, care a dorit ca ei să revină acasă doar în timpul campaniei electorale și să se folosească de acest lucru în mod cinic. Acesta este motivul pentru care ostaticii nu au fost aduși direct în Moldova la familii, deși autoritățile au pregătit aducerea lor direct la Chișinău. Au fost duși la Moscova și ținuți acolo până ce Dodon se putea folosi electoral de acest caz”, a scrie Candu pe pagina sa de facebook. 

În continuare, președintele Parlamentului cere în mod oficial președintelui Dodon să nu mai țina piloții moldoveni ostatici electorali în Moscova, după 3 ani în care au avut destul de suferit. De asemenea, autoritățile RM urmează să analizeze toată această situație și să dea calificative legale modului în care Igor Dodon s-a folosit de pârghii cinice pentru a-i răpi din nou din drumul lor spre Moldova.

„Această acțiune este un act penal criminal. La fel cum un act de gravitate extremă este și modul în care Dodon exercită presiuni asupra lor să facă declarații care ar fi favorabile PSRM-ului în campania electorală”, mai spune Candu.

Președintele Parlamentului precizează că subiectul nu trebuie exploatat în nici un caz electoral, pentru că acest lucru ar putea să complice situația.

„Nu întâmplător autoritățile Republicii Moldova au fost foarte discrete în legătură cu aceste negocieri, pentru că subiectul este unul ce ține de viața unor oameni, nu de PR și de campanii electorale. Ar fi fost corect să se comunice public despre eliberarea lor doar după ce ei se aflau acasă, în siguranță. Autoritățile au ținut permanent legătura cu părinții ostaticilor și vor face tot ce este nevoie pentru a-i aduce cât mai repede acasă. Curând, imediat ce va fi posibil, vom putea oferi mai multe informații publicului, despre modul în care au decurs negocierile”, a conchis oficialul. 

(UPDATE 05:30) Dodon a reacționat la acuzațiile lui Candu. 

Vom aminti că Dodon a ieșit astăzi într-un briefing de presă în care a anunțat că piloții moldoveni, luați ostatici în Afganistan acum trei ani și jumătate, au fost eliberați. În aceste momente, ei se află într-un spital din Moscova. Dodon spune că într-o săptămână, cei doi piloți -Lionel Buruiană și Mihail Crihan - vor fi aduși acasă, în R.Moldova.

Pe 24 noiembrie, 2015 un elicopter moldovenesc a fost doborât de talibani în Afganistan. 18 persoane se aflau la bordul elicopterului dintre care trei moldoveni toți trei fiind piloți, iar celelalte persoane erau militari afgani. După ce elicopterul s-a prăbușit la scurt timp, unul dintre piloți, Oleg Groza, a decedat, ulterior trupul său a fost repatriat și înmormântat pe 20 decembrie la cimitirul Armenesc din Capitală.