Piloții moldoveni, luați ostatici în Afganistan acum trei ani și jumătate, au fost eliberați, un anunț în acest sens fiind făcut de Igor Dodon. În aceste momente, ei se află într-un spital din Moscova. Dodon spune că într-o săptămână, cei doi piloți vor fi aduși acasă, în R.Moldova.

„Pe data de 24 noiembrie 2015, s-a prăbușit un elicopter moldovenesc. Drept urmare, unul dintre membrii echipajului a fost ucis, iar alți doi moldoveni - Lionel Buruiană și Mihail Crihan - au fost luați ca prizonieri de către talibani”, a spus Igor Dodon.

„Pe parcursul ultimelor luni, au avut loc mai multe acțiuni importante, și alaltăieri, în sfârșit, concetățenii au fost recuperați și transportați la Moscova. La moment, piloții se află în spital. Starea sănătății este destul de bună”, a adăugat Igor Dodon.

În curând, vor fi contactate familiile victimelor și, timp de o săptămână, cei doi moldoveni ar putea ajunge în Republica Moldova.

(UPDATE 12:52) Președintele Parlamentului, Andrian Candu, afirmă că Igor Dodon a ținut ostaticii moldoveni încă patru luni în Afganistan de dragul PR-lui electoral. Speakerul spune că negocierile privind eliberarea lor au fost finalizate încă acum patru luni însă totul a fost blocat în ultimul moment. 

DETALII: Candu: Dodon a ținut ostaticii moldoveni încă patru luni în Afganistan de dragul PR-lui electoral

Amintim că pe 24 noiembrie, 2015 un elicopter moldovenesc a fost doborât de talibani în Afganistan. 18 persoane se aflau la bordul elicopterului dintre care trei moldoveni toți trei fiind piloți, iar celelalte persoane erau militari afgani. După ce elicopterul s-a prăbușit la scurt timp, unul dintre piloți, Oleg Groza, a decedat, ulterior trupul său a fost repatriat și înmormântat pe 20 decembrie la cimitirul Armenesc din Capitală.

Video cu piloții moldoveni care aterizează la Moscova după ce au fost eliberați.