Parlamentul, întrunit astăzi în ultima ședință în actuala componență, a numit mai mulți șefi ai diferitor instituții publice, iar discuțiile au fost detul de tensionate.

Deputatul democrat Anatol Zagorodnâi a fost numit în funcția de consilier și director al Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor cu 54 de voturi. 

Liderul comuniștilor, Vladimir Voronin, a întrebat dacă a văzut cineva certificatul de integritate al lui Zagorodnâi, fost deputat comunist și el: „Trădătorii sunt trădători”. 

În timp ce democrații au declarat că „toate documentele” sunt anexate la dosar, oferind și numărul certificatului de integritate, reprezentanții opoziției spun că nu l-au văzut. 

„Domnul Zagorodnâi nu are nicio mențiune legată de integritate care l-ar împiedica să ocupe această funcție”, a afirmat democratul Sergiu Sârbu. 

O altă decizie cu scântei a fost cea privind cererea de demisie a lui Veaceslav Untilă din funcția de preșdinte al Curții de Conturi, în legătură cu „numirea în altă funcție”. 

Liderul liberal-democrat, Tudor Deliu, a remarcat faptul că Untilă nu poate indica acest motiv în cerere, pentru că abia astăzi Parlamentul ar urma să ia o decizie vizavi de numirea sa în calitate de director la Agenția Națională pentru Reglementări în Energetică (ANRE).

„Argumentele nu țin. Acest lucru îmi trezește suspiciuni că a fost o înțelegere prealabilă - astă trece aici, celălalt dincolo”, a spus Deliu.

Tot astăzi, Parlamentul a aprobat numirea în funcția de directori ai ANRE a lui Eugen Carpov, Octavian Calmâc, Veaceslav Untilă și Ștefan Creangă, care își vor începe mandatele de 6 ani de la 1 martie curent.

Și democratul Marian Lupu a fost numit în funcția de președinte al Curții de Conturi cu votul a 52 de deputați și imediat a depus și jurământul de învestire în funcție.

Liberalul Mihai Ghimpu a remarcat faptul că aceste numiri „se fac ca pe conveier”, iar liberal-demcratul Iurie Țap că actuala guvernare s-ar „juca de-a țara”.