Șeful Inspectoratului Național de Probațiune sfidează cu impertinență legea privind accesul la informație și refuză să comunice public dacă instituția pe care o conduce a pus în aplicare sentința lui Iurie Chiriniuc. Andrei Iavorschi a refuzat să ne răspundă dacă fostul ministru al transporturilor își execută sau nu pedeapsa penală, invocând protecția datelor cu caracter personal și faptul că (!!!) instituția sa este apolitică. 

Decizia judecătoriei Buiucani din  9 august 2017

Absurdul în care s-a împotmolit Iavorschi s-a manifestat preț de cinci minute, timp în care noi am apucat să-i spunem că-i lipsit de logică argumentul său, având în vedere că ședințele de judecată în dosarul lui Chirinciuc au fost publice, la fel și sentința acestuia.

Potrivit legii în vigoare, Biroul Național de Probațiune era obligat să pună în aplicare sentința instanței de fond devenită definitivă din motiv că Iurie Chirinciuc nu a contesta-o la Apel în cele 15 zile menționate de magistrați. (n.red. Codul de procedură penală, art.336, alin., 1 „Hotărârea primei instanţe rămâne definitivă: 1) la data pronunţării, când hotărârea nu este supusă apelului şi nici recursului);

Programarea ședinței de la Curtea de Apel

Este adevărat, fostul ministru a depus apel, doar că acest lucru s-a întâmplat recent, adică peste un an și jumătate de la data pronunțării sentinței în privința lui. Drept dovadă poate servi și faptul că prima ședință de judecată a fost programată cu doar patru zile înainte de data alegerilor, adică 20 februarie 2019. De precizat este și faptul că Chirinciuc a declarat recent mai multor instituții media că a obținut certificatul de integritate pentru că nu există o sentință definitivă în dosarul său motivând că a atacat la Curtea de Apel, însă de fiecare dată, liberalul a evitat să spună când a depusă contestația.  

Certificatul de Integritatea   

eliberat de ANI pe numele    

lui Iurie Chirinciuc

Între timp, Biroul de Probațiune era obligat să-i pună în aplicare sentința (n.red. Codul Executare, art. 170, alin. 1, Instituţiile şi organele care asigură executarea pedepsei), lucru care nu s-a întâmplat. Cel puțin asta reiese din datele pe care instituția le-a furnizat ANI-ului, iar ANI - la rându-i - a scris în certificatul de integritate a lui Chirinciuc că nu sunt mențiuni care ar putea împiedica înregistrarea acestuia în cursa electorală.


Generalizând, neglijența sau rea intenția celor de la Biroul de Probațiune au făcut ca Iurie Chirinciuc să fie înregistrat în cursa electorală chiar dacă acesta are interzis prin sentință definitivă până la o decizie a Curții de Apel să ocupe funcții publice pentru o perioadă de cinci ani. 

Detalii: Iurie Chirinciuc, condamnat la un an și patru luni de închisoare cu suspendare