Liderul Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă, a publicat mai multe extrase potrivit cărora compania germană care a privatizat Air Moldova în anul 2000, a fost - de fapt - fondată de Victor Țopa și soția sa, cei din urmă fiind nașii de cununie ai lui Andrei Năstase.

Extrasele arată că firmă germana "Unistar Ventures" GMBH (în prezent denumită "German Aviation Capital" GMBH), care a procurat în anul 2000, 49% din acțiunile "Air Moldova", era germană doar cu numele, cu sediul și cu administratorul pensionar, dar nu și cu fondatorii.

Chirtoacă vrea să spună că firma îi avea în spate pe Ministrul Transporturilor de atunci, Victor Țopa, soția sa Ana, precum și finul lor de cununie - Andrei Năstase, vicedirector general al "Air Moldova" responsabil de probleme juridice.

„De pe 17 ianuarie, când la o reuniune de nivel internațional, Andrei Năstase s-a dat de gol cu privire la apartentența sa de la bun început la aceasta escrocherie din anul 2000, noi am făcut investigații, atât cât a fost posibil în ultimele trei zile. Având în vedere informațiile obținute, putem afirma cu certitudine că de această dată nu este vorba de acuzații, ci de fapte și informații din prima sursă, cu documente care arată fondatori, acțiuni, schimbări de denumiri de firmă, bilanțuri contabile, toate fiind date publice din baze de date oficiale. Astfel mitul "investitorului" german din anul 2000 de la "Air Moldova", este spulberat definitiv. Prin urmare cele 7 milioane de Euro, care au fost încasate prin intermediul CEDO, au ajuns la nimeni alții, decât la Victor Țopa și Andrei Năstase”, scrie Dorin Chirtoacă. 

-- Invetigatorul PL-ist menționează că primul milion de euro din această sumă, provine dintr-un credit bancar de la BEM facilitat în anii 1999-2000, de Viorel Topa, președinte BEM pe atunci, lui Victor Țopa, adus apoi ca "investiție" din Germania. Acest milion de euro așa și nu a fost întors până astăzi BEM-ului, și face parte astfel din furtul miliardului de euro, care s-a acumulat în anii următori pană, deja cum știm, în 2014.

Publicăm mai jos și facsimilurile pe care-și sprijină afirmațiile Dorin Chirtoacă: