Comisia Electorală Centrală (CEC) a respins contestația Partidului Democrat din Moldova (PDM), din 15 ianuarie, împotriva blocului electoral ACUM și i-a recomandat PDM să se adreseze în instanța judecătorească.

CEC a precizat în răspunsul său către PDM că, potrivit Codului Electoral (art. 70 (8)), ”publicitatea electorală în rețeaua internet și prin intermediul telefoniei mobile este asimilitată publicității electorale în presa scrisă, iar în conformitate cu alin. (3) al art. 71, contestațiile ce vizează mijloacele de informare în masă se examinează direct de către instanța de judecată”.

În contestația depusă la 15 ianuarie, PDM a cerut sancționarea blocului ACUM, format din Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) și Platforma DA, pentru că reprezentanții acestuia ar fi început campania electorală înainte de termenul legal fixat pentru 25 ianuarie.

Potrivit PDM, acțiunile de campanie electorală ale blocului ACUM s-ar manifesta prin participarea la emisiuni televizate în cadrul cărora se discută programul electoral al blocului; prin postări cu tentă electorală pe rețelele de socializare și prin conferințe de presă la care se transmit mesaje electorale. PDM a făcut referință la o postare a lui Andrei Năstase în care acesta face un îndemn la vot, pe care PDM îl califică drept agitație electorală în favoarea blocului ACUM şi a candidaților săi.

În replica, unul din liderii blocului ACUM, Andrei Năstase, a declarat că această contestație a PDM „nu face altceva decât să arate marea spaimă a acestui regim: prezența masivă la vot a oamenilor și faptul că ceea ce facem noi e perfect legal și democratic”.