Membrul Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan, își menține opinia potrivit căreia rapoartele Promo-LEX sunt un mecanism de influențare a alegătorilor.

Contactat telefon, pentru a comenta declarațiile dlui Pavel Postica, precum că până mai ieri CEC aprecia rapoartele Promo_LEX, Iurie Ciocan, a menționat:

"Situația discutată în ședință CEC, în contextul celui de al doilea raport de observare a proceselor electorale prezentat astăzi de Promo-LEX plaseaza această asociație obștească în rândul "formatorilor de opinie asupra proceselor electorale" si nu in rândul "observatorilor electorali", misiune pentru care au fost acreditați. Eu personal nu am o careva problemă cu ceea ce a prezentat Promo-LEX, însă eu cred ca este o problemă când observatorii își prezintă raportul de monitorizare asupra organizării și desfășurării alegerilor. Calific asemenea modalitate de "observare" a alegerilor drept o implicare directă în procesul electoral, fapt inadmisibil pentru orice misiune de observatori”.

Vom aminti că joi, Asociația Prom-LEX a prezentat cel de-al doilea raport elaborat de Misiunea de observare a alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019. Potrivit acestuia unii concurenți electorali împart cadouri alegătorilor. Misiunea de observare a alegerilor a descris în raport 46 de cazuri de oferire a cadourilor cu ocazia sărbătorilor de iarnă, 36 de cazuri de distribuire a pliantelor informative și 23 de întâlniri cu alegătorii.

La scurt timp, Iurie Ciocan a cerut președintei Alina Russu, să convoace conducerea asociației pentru a da explicații. El spune că nici o altă organizație care monitorizează alegerile în Republica Moldova, nu face astfel de rapoarte interimare: „...Eu cred că astfel de rapoarte sunt o interferență în procesul electoral și influențarea nepotrivită a alegătorilor...”.

Contactat de reporterii Deschide.MD, Directorul Asociației „Promo-LEX”, Pavel Postică a spus că declarațiile lui Iurie Ciocan din cadrul ședinței CEC sunt eronate, motivând că din 2009 până acum, asociația pe care o conduce, a prezentat astfel de rapoarte.