Premierul rus, Dmitri Medvedev, a semnat la 29 decembrie o decizie care a dat peste cap o înțelegere personală a lui Igor Dodon și Vladimir Putin, cea de eliminare a taxelor vamale pentru produsele care sunt exportate tradițional de Republica Moldova în Federația Rusă. Potrivit unor experți, decizia demonstrează cât de absurdă e dorința lui Igor Dodon de a integra Republica Moldova în Uniunea Economică Eurasiatcă.

Putin și Dodon au ajuns la înțelegerea de a elimina taxele vamale în cadrul întrevederii șefilor de state a Uniunii Economice Eurasiatice din 6 decembrie 2018 la Sankt Petersburg. Medvedev a semnat o hotărâre prin care a interzis importul mărfurilor din Ucraina și a mărfurilor care tranzitează statul ucrainean pe 29 decembrie. Apropo, chiar a doua zi, pe 30 decembrie, Guvernul rus adoptă și hotărârea de eliminare a taxelor vamale pentru produsele rusești. Dodon a reacționat astăzi cu o scrisoare adresată premierului rus Dmitri Medvedev prin care a cerut revizuirea hotărârii semnate de acesta în sensul de a permite transportarea mărfurilor moldovenești pe teritoriul ucrainean.

Comentatorul politic, lectorul universitar Alexandru Solcan crede că problema poate fi abordată sub mai multe aspecte. În primul rând trebuie să înțelegem că Rusia și-a arătat bunele intenții față de Republica Moldova, iar din cauza Ucrainei, care prima a introdus măsuri restrictive față de produsele rusești, anularea taxelor vamale pentru Republica Moldova nu este posibilă. Astfel, decizia lui Medvedev ar urma să lovească în imaginea Ucrainei în Republica Moldova. Rusia și-ar fi arătat bunele-intenții față de Republica Moldova, iar Ucraina ar fi de vină că aceste intenții nu s-au putut materializa.

Amintim că la Sankt Petersburg a fost atinsă și înțelegerea privind amnistia migrațională pentru cetățenii moldoveni care au încălcat regimul de ședere în Federația Rusă. Această înțelegere este una pur electorală, dărămite, amnistia va începe să funcționeze în ajunul scrutinului electoral. În contextul interdicției de mărfuri în Federația Rusă, și înțelegerea privind amnistia migrațională poate fi văzută ca fiind un șubredă.

Istoricul și comentatorul politic, Victor Juc, a subliniat că decizia privind interzicerea tranzitării mărfurilor moldovenești pe teritoriul ucrainean spre Rusia demonstrează încă odată cât de utopică este intenția lui Dodon de a integra Republica Moldova în Uniunea Economică Eurasiatcă. „Încă odată înțelegem că este imposibilă integrarea în Uniunea Eurasiatică fără Ucraina”, a spus Juc.

O altă chestiune legată de hotărârea semnată de Medvedev este că Republica Moldova, nu poate exporta pe nici-o cale spre Federația Rusă. Înconjurul Ucrainei este imposibil, atât timp cât Federația Rusă a interzis mărfurile agricole venite din Uniunea Europeană.

Comentatorul Ion Tăbârță consideră că Rusia va revizui această decizie în raport cu Republica Moldova și va oferi acesteia posibilitatea de a importa mărfuri prin teritoriul Ucrainei. În primul rând asta se va întâmpla pentru a arăta suportul Rusiei față de Dodon în contextul electoral. În al doilea rând, o înțelegere cu Putin ar valora mai mult decât o decizie semnată de Medvedev și în al treilea rând, Moscova nu va renunța la posibilitatea de a influența Republica Moldova prin intermediul pieței sale. Totodată, decizia Guvernului moscovit demonstrează încă o dată că integrarea eurasiatică este imposibilă fără Ucraina.