După ce astăzi Asociația „Promo-Lex” a prezentat al doilea Raport de monitorizare a alegerilor parlamentare de luna viitoare, Iurie Ciocan, membru CEC, a cerut președintei Alina Russu, să convoace conducerea asociației pentru a da explicații. Mai mult decât atât Ciocan spune că nici o altă organizație care monitorizează alegerile în Republica Moldova, nu face astfel de rapoarte interimare: „...Eu cred că astfel de rapoarte sunt o interferență în procesul electoral și influențarea nepotrivită a alegătorilor...”

În cadrul ședinței CEC, Ciocan a dat citire obligațiile observatorilor din regulamentul privind statutul observatorilor şi procedura de acreditare a acestora și a cerut președintei CEC să convoace Asociația „Promo-Lex” pentru a da explicații. 

„Am căutat în standardele internaționale de monitorizare a alegerilor. Eu nu am găsit nicio normă care permite realizarea rapoartelor interimare. Nicio misiune în R. Moldova, acreditată, națională sau internațională nu face acest lucru. Eu consider aceste rapoarte o interferență în procesul electoral și influențarea nepotrivită a alegătorilor și a mediului în general de organizare a alegerilor. Oameni simpli, oameni care nu cunosc în detaliu activitatea organelor electorale, auzindu-vă în mass-media își fac concluzii care pot fi greșite”, a declarat Ciocan. 

Ciocan a adăugat că la finalul perioadei electorale sunt bine venite orice fel de critici însă nu în timpul campaniei pentru că ar putea interveni în procesul electoral. 

În cadrul briefing-ului de presă de după ședința Comisiei Electorale Centrale , Alina Russu a reacționat la propunerea membrului CEC, Iurie Ciocan: 

..Vom analiza raportul dat și vom veni pe fiecare componentă cu reacții și anume dacă s-au adeverit sau nu informațiile prezentate de Promo-Lex..

Deschide.MD amintește că astăzi Asociația „Prom-Lex” a prezentat cel de-al doilea raport elaborat de Misiunea de observare a alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019. Potrivit acestuia concurenții electorali împart cadouri alegătorilor. Misiunea de observare a alegerilor a descris în raport 46 de cazuri de oferire a cadourilor cu ocazia sărbătorilor de iarnă, 36 de cazuri de distribuire a pliantelor informative și 23 de întâlniri cu alegătorii, toate fiind atribuite celor trei partide menționate mai sus.