Numărul secțiilor de votare peste hotare ar putea rămâne, în linii mari, cam același ca și la ultimul scrutin înregistrat - prezidențialele din 2016. Deși au fost făcute niște modificări de nuanță în codul electoral, membrul CEC, Iurie Ciocan, le consideră nesemnificative pentru influențarea hărții secțiilor de votare. Subiectul a fost detaliat de reporterii Deschide.MD după ce în spațiul online a fost înregistrată o petiție privind mărirea numărului secțiilor de votare pentru diaspora.

În Codul Electoral, în redacție veche era prevăzut faptul că numărul secțiilor de votare de peste hotarele Republicii Moldova se stabilește de către Comisia Electorală Centrală, la propunerea Guvernului, în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene și cu alte autorități ale administrației publice centrale, în baza înregistrării prealabile a cetățenilor aflați în străinătate și a numărului alegătorilor care au participat la scrutinul precedent. 

În noua redacție a Codului Electoral este prevăzut că la deschiderea secțiilor de votare doar se va ține cont de ...numărul alegătorilor care au participat la scrutinul precedent.

Contactat telefonic de către reporterii Deschide.MD și întrebat care este diferență acestor norme, membrul Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan ne-a comunicat:

Eu nu văd nici o diferență. Deci noi avem în primul rând prevederile codului electoral și ulterior ne bazăm pe propunerile înaintate de către Guvern, anume Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene la acest capitol, care ei, sunt responsabili de identificare locațiilor înafara misiunilor diplomatice și consulare și al doilea element important, ei sunt responsabili de identificarea diplomaților care vor exercita funcția de președinte pentru că asta prevede legea, președintele biroului electoral în afara țării, obligatoriu trebuie să fie diplomat. Respectiv ei au 2 sarcini: identificarea a două locații sigure, coordonate cu statele gazde, pentru ca noi am avut anterior solicitări că de exemplu suna, formal vorbind, Ion Ionescu, care spunea veniți la mine acasă și faceți ca eu vă dau voie. Așa situații nu se acceptă, nicăieri în lume nu exista așa ceva. Statul, în negocieri cu statul gazdă, identifică locații care se asigura cu curent electric, cu pază, cu securitate, în caz de necesitate cu intervenție de pompieri, de salvatori, de politie. Se fac acțiuni preparatorii majore și după asta se aprobă prin hotărâre de Guvern lista localităților și secțiilor de votare care urmează a fi administrate de CEC și se trimite CEC-ului.

Întrebat dacă înregistrarea prealabilă a aproximativ 21 de mii de cetățeni din afara Republicii Moldova va duce la deschiderea unui număr mai mic de secții de votare decât numărul celor are au participat la alegerile prezidențiale din 2016 (circa 130 de mii de cetățeni), Iurie Ciocan a răspuns:

Nu cred, bazându-mă pe propria experiență, de exemplu în scrutinul parlamentar din 2014 s-au înregistrat mult mai puțini oameni decât acum. Și atunci au fost deschise dacă nu greșesc 95 de secții de votare în afara țării..

Amintim că recent pe o platformă online a fost lansată o petiție prin care autorii cer autorităților deschiderea a cel puțin 28 de secții suplimentare la cele deschise la alegerile prezidențiale din 2016.