Parlamentul a ratificat Acordului dintre Republica Moldova şi Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) privind Oficiul de Legătură NATO în Republica Moldova. Un proiect de lege în acest sens a fost votat în două lecturi de către 59 de deputaţi la şedinţa de vineri, 9 decembrie, transmite IPN.

Ministrul justiţiei, Vladimir Cebotari, raportând în plen, a spus că acordul nu afectează sub nicio formă statutul de neutralitate al ţării şi nu înseamnă un nou nivel de cooperare cu Alianţa Nord-Atlantică. Oficiul are ca scop susţinerea comunicării cu Republica Moldova în Parteneriatul pentru Pace, dar şi a altor activităţi convenite. Potrivit oficialului, prezenţa Oficiului la Chişinău va contribui la valorificarea deplină a asistenţei oferită de NATO.

Liderul PCRM, Vladimir Voronin, a criticat această iniţiativă, spunând că este neconstituţională pentru că nu a fost prezentată de Ministerul Afacerilor Externe. Deputatul a cerut amânarea examinării proiectului, dar pentru că nu s-a acceptat, fracţiunea PCRM a părăsit sala de şedinţe.

Vlad Batrâncea, deputat în fracţiunea socialiştilor, a susţinut demersul lui Vladimir Voronin, spunând că şi socialiştii au mai multe întrebări către Andrei Galbur, ministrul de externe. „Considerăm că ar fi bine să aşteptăm întoarcerea vicepremierului din deplasare”, a adăugat parlamentarul. Ulterior, într-o luare de cuvânt, deputatul a spus că mulţi deputaţi nu au văzut acordul, nu ştiu ce prevede exact şi e nevoie de timp pentru a se informa.

Dumitru Diacov, deputat democrat, a spus că acest acord era prevăzut în planul de acţiuni de cooperare Moldova-NATO, semnat în 2006, când la putere erau comuniştii şi mulţi dintre actualii deputaţi socialişti.

Liliana Palihovici, în luarea sa de cuvânt, a spus că deschiderea Oficiului NATO nu este doar avantajoasă, dar şi e un lucru strict necesar ţinând cont de tendinţa evoluţiei evenimentelor din regiune. Parlamentara a subliniat că în istoria sa NATO niciodată nu a anexat vreun teritoriu străin, spre deosebire de alţi actori mondiali.