Râde cel rupt de cel cârpit, cam aşa s-ar putea comenta voalata ameninţare a lui Ilan Shor la adresa preşedintelui Dodon, întrebat recent de primarul condamnat al Orheiului dacă acesta din urmă n-a luat niciodată mită. Liderul partidului omonim ("Şor") îi răspunde astfel şefului statului, care, săptămâna trecută, a observat pe pagina sa de Facebook că "ar fi foarte straniu, dacă Ilan Shor va obţine certificatul de integritate" în vederea participării la scrutinul din 24 februarie 2019.

Într-o postare pe pagina sa oficială de Facebook, Shor se arată mirat de faptul că Dodon a primit certificatul, deși toată viața a fost funcționar public, cu un salariu modest, dar locuiește într-o casă de peste 400 de metri pătrați și donează partidului sume de bani ce depășesc bugetul anual al familiei.

„Zilele astea, Igor Dodon, și-a permis să pună la dubii faptul că eu pot obține un certificat de integritate. Cică, dacă eu îl voi primi, înseamnă că ceva nu este în regulă cu alegerile. Pentru mine este ciudat că Dodon însuși a primit un certificat de integritate. El nu a făcut niciodată afaceri, întreaga sa viață a lucrat ca funcționar public, primind mai mult decât un salariu modest al unui funcționar guvernamental. În același timp, el locuiește într-o vilă luxoasă, cu o suprafață de peste 400 de metri pătrați, reușește să doneze pentru PSRM sume care depășesc bugetul anual al întregii familii, etc. Toate acestea nu l-au împiedicat pe Dodon să obțină un certificat de integritate și chiar să câștige alegerile prezidențiale. Din anumite motive, nu avea nicio întrebare că ceva nu a fost în regulă la alegeri”, spune Shor. 

Primarul de Orhei spune că se ocupă de afacerea familiei de la 17 ani și că el nu poate fi cumpărat: „Nimeni din lume nu poate spune că mi-a dat mită, că m-a mituit. Sunteți gata, domnule Dodon, să spuneți că nu există oameni în lume care să vă fi mituit? Gândiți-vă mai bine înainte să afirmați asta. Vă recomand să nu exercitați influență asupra activității Comisiei de Integritate”.

Amintim că sptămâna trecută, Dodon a răspuns că ar fi foarte straniu dacă Ilan Shor va obține certificatul de integritate iar alți candidați nu menționând că ar vrea să vadă atunci despre ce fel de legitimitate a alegerilor este vorba și cum funcționează justiția în alegerile parlamentare din RM.

De precizat este și faptul că Ilan Shor a fost reținut în mai 2015 în dosarul Băncii de Economii și condamnat de primă instanță la 7 ani și jumătate de închisoare în penitenciar de tip semi-închis. O decizie definitivă încă nu există, iar Shor este în libertate.