Partidul Unității Naționale anunță că nu va participa la alegeri în calitate de concurent electoral și că va sprijini blocul ACUM la scrutinul parlamentar din 24 Februarie. Președintele formațiunii spune vor face acest lucru necondiționat. „Nu vom negocia circumscripții, nu vom înainta candidați. Vom susține blocul ACUM cu declarații politice și le vom pune la dispoziție organizațiile noastre teritoriale”, a declarat, Anatol Șalaru.

Decizia a fost luată duminică,16 decembrie, când s-a desfășurat - în prezenta președintelui de onoare al PUN, domnul Traian Băsescu - Consiliul Politic al formațiunii noastre.

„În urmă unei analize colegiale, - luând în calcul pericolul reprezentat de preluarea puterii în Republica Moldova de către coloana a 5-a, reprezentata de Igor Dodon și PSRM, - luând în calcul rezoluțiile instituțiilor europene care au constatat o erodare puternica a statului de drept și o degradare a regimului democratic din Republica Moldova - luând în calcul pericolul perpetuarii unui regim hibrid Plahotniuc-Dodon, Consiliul Politic al Partidului Unității Naționale a luat decizia de a nu participa în alegerile parlamentare din februarie 2019 și de a sprijini blocul electoral ACUM. Am luat aceasta decizie conștienți fiind ca fără un cadru democratic, inclusiv apropierea de România este pusa în pericol. Aceasta decizie nu este abandonarea idealurilor unioniste dar este o decizie matură care se datorează unor pericole majore ce planează asupra Republicii Moldova. O venire a PSRM la putere va atrage după sine federalizarea Republicii Moldova, interzicerea unionismului dar mai ales interzicerea dublei cetățenii pentru peste un milion de cetățeni care astăzi își câștiga pâinea muncind în Uniunea Europeană. Intrarea noastră în alegeri ar împărții electoratul pro-european și unionist, lucru ce ar favoriza stânga pro-rusa. În acest context, facem apel la toti unioniștii sa participe la masiv la alegerile din februarie 2019 și sa voteze blocul ACUM. Fără o mobilizare exemplara la vot a cetățenilor în jurul blocului ACUM, Republica Moldova va înceta sa existe ca stat, transformându-se într-un apendice aflat la cheremul Rusiei, care o va folosi și împotriva Ucrainei și a României și a intregului spațiu euro-atlantic”, a declarat Anatol Șalaru. 

Vom aminti că blocul ACUM a fost constituit oficial ieri în baza unui acord politic semnat între liderul Partidului Acțiune și Solidaritate și liderul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr. Astăzi, Maia Sandu și Andrei Năstase au depus actele la CEC, instituție care ar urma să se expună în următoarele șapte zile.