Igor Dodon, Maia Sandu, Renato Usatîi și Andrei Năstase vin cu reacții după ce astăzi Consiliul Superior al Procurorilor l-au desemnat pe Eduard Harunjen în calitate de procuror general. Primul consideră că actualul președinte, Nicolae Timofti, nu are competențe pentru numirea lui Harunjen în funcție, iar alții declară că concursul privind alegerea procurorului a fost dirijat de către prim-vicepreședintele PDM, Vlad Plahotniuc.

Într-o postare pe Facebook președintele ales, Igor Dodon, amintește că mandatul președintelui Timofti a expirat deja și acum el are mai mult un rol de interimar.

Timofti nu mai are legitimitatea de a lua decizii de mare importanță politică pentru țară, mai ales dacă aceste decizii nu sunt urgente, nu țin de forță majoră. Iată de ce consider că numirea procurorului de către Nicolae Timofti este lipsită de legitimitate, este chiar ilegală, se face în grabă, aproape pe furiș, ca și votarea actualului Guvern Filip... Să vedem dacă Timofti va demonstra caracter măcar pe final de mandat și va refuza să participe la acest abuz evident. Se confirmă că din această cauză se tergiversează validarea alegerilor de Curtea Constituțională, ca să nu mă pot opune oficial și real la aceste afaceri politice oligarhice”, a scris el.

Dodon a subliniat că în cazul în care Timofti va numi un procuror general, acesta va depune toate eforturile pentru a schimba persoana numită cu „un alt candidat”.

Liderul PAS, Maia Sandu, la fel se arată nemulțumită de desemnarea lui Harunjen, Potrivit ei, în cazul în care acesta va fi numit în funcție, procuratura va continua să fie subordonată politic.

Guvernarea a decis să amâne lupta împotriva corupției cu 7 ani. Un Consiliu Superior al Procurorilor ilegal a făcut un concurs mimat și a "ales" un nou-vechi procuror, care, din întâmplare, este şi şeful membrilor comisiei de selectare. Dacă Harunjen e numit în funcție, vom avea în continuare o procuratură subordonată politic, neputincioasă în fața corupției mari. Oricât de serioase ar fi reformele anunțate de această guvernare, politica de cadre trădează adevăratul sens al acestora”, a scris ea pe pagina sa de Facebook.

De asemenea, și președintele Platformei DA, Andrei Năstase, a opinat despre candidatura lui Harunjen la postul de procuror general pe care o consideră o sfidare a legii.

Desemnarea lui Harunjen în calitate de procuror general este o sfidare a legii, a opiniei publice naționale și internaționale, dar și a bunului simț. Atâta timp cât țara va fi guvernată de această grupare criminală condusă de Plahotniuc, în funcțiile cheie vor fi instalate persoane certate cu legea, vulnerabile, locul cărora, într-un stat de drept, cu justiție și democrație functionale, ar fi la pușcărie. E de datoria noastră a cetățenilor și a opoziției antioligarhice să ne opunem acestui dezmăț prin toate mijloacele legale posibile. Atentionăm președintele pe ducă și cel ne(a)venit că eventuala desemnare a acestei scule a lui Plahotniuc va constitui un act de complicitate la una dintre cele mai odioase crime, uzurparea puterii în stat”, consideră politicianul.

Liderul „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, a amintit că acum o lună a spus că anume Harunjen va câștiga în urma concursului inițiat de CSP.

El a fost ales de Plahotniuc. Acest lucru încă odată demonstrează că în Moldova nu există instituții de stat și mecanisme democratice. Toate deciziile sunt luate de către un om la GBC. Acest om este un infractor care ne-a acăpărat țara”, a scris el pe rețele de socializare.

Amintim că actualul şef interimar al Procuraturii Generale, Eduard Harunjen, a fost desemnat candidat la funcţia de procuror general. Decizia a fost luată în baza rezultatelor concursului organizat de CSP. Harunjen a acumulat 68,28 de puncte: cel mai mare rezultat.