Ministrul afacerilor externe, Lazăr Comănescu, a subliniat la Bruxelles necesitatea continuării unui sprijin activ din partea NATO pentru partenerii estici – Ucraina, Georgia şi Republica Moldova. Ministrul de Externe român participă, în perioada 6-7 decembrie 2016, la lucrările reuniunii ministeriale a NATO care se desfăşoară la Bruxelles, prima întâlnire la acest nivel după Summit-ul NATO de la Varşovia.

„Şeful diplomaţiei române a subliniat necesitatea unei abordări echilibrate şi cuprinzătoare a NATO în proiectarea stabilităţii, în cadrul căreia modalităţile de acţiune să fie adaptate situaţiei existente în vecinătatea estică şi, respectiv, cea sudică şi intereselor şi nevoilor specifice ale diferitelor ţări partenere. A subliniat, în acest context, necesitatea  continuării unui sprijin activ din partea NATO pentru partenerii estici – Ucraina, Georgia şi Republica Moldova - pledând pentru implementarea integrală a pachetelor de asistenţă deja convenite, precum şi pentru identificarea unor noi măsuri care să vină în întâmpinarea nevoilor acestor state de consolidare a rezilienţei naţionale şi de avansare a reformelor în domeniul apărării şi securităţii. A exprimat, totodată, sprijinul României pentru o abordare mai activă a NATO în relaţia cu ţările din Balcanii de Vest, orientată spre obţinerea unor rezultate concrete şi dezvoltarea cooperării cu acestea”, se arată într-un comunicat al MAE al României.

Din discuţii a reieşit angajamentul ferm al tuturor statelor membre pentru menţinerea coeziunii şi solidarităţii NATO, bazate pe o relaţie trans-atlantică puternică, în consolidarea căreia toate statele aliate vor continua să investească, în beneficiul securităţii euro-atlantice şi internaţionale.