Vicepremierul pentru integrare europeană, Iurie Lencă, a venit cu o reacție după ce liderii PPDA şi PAS au criticat autorităţile de la Bucureşti pentru că au blocat un raport negativ pregătit de UE la adresa guvernării de la Chişinău.

"Politicienii din opoziție sunt în călduri electorale și delirează. E unica concluzie „optimistă” pe care pot să o deduc urmare a atacurilor lansate de fosta mea colegă Maia Sandu și țambalistul Andrei Năstase la adresa României", se arată într-o postare pe o rețea de socializare a vicepremierului.
Potrivit lui Leancă, astfel de declarații "ai celor care pretind a fi lideri ai opoziției „filo-române” și „proeuropene” sunt un gest de iresponsabilitate totală (oare au încercat ei să estimeze care sunt costurile unei asemenea atitudini pentru cetățenii Republicii Moldova?) și denotă lipsa înțelegerii elementare a felului în care se iau deciziile privind politica externă a unui stat".
"Poziția exprimată de Ministerul Afacerilor Externe al României este poziția oficială a statului român. Ei ar trebui să știe că România nu e doar Dragnea, așa cum nici Ungaria nu e doar Orban, dar sunt instituții care își fac meticulos și profesionist meseria", afirmă vicepremierul.
Acesta mai spune că nimeni nu înțelege mai bine decât România, precum și țările din vecinătate, care este contextul geopolitic regional și care este miza alegerilor din februarie 2019.
"În loc să aducem mulțumiri statului român pentru toate proiectele desfășurate în R. Moldova în beneficiul cetățenilor noștri, în loc să construim o interdependență cât mai mare între ambele maluri ale Prutului, dânșii încearcă să antreneze și România în luptele politice interne. Oportunismul și lipsa de viziune nu trebuie să-și aibă loc în relația Chișinău-București, indiferent de temperatura politică de pe malul Bâcului", a conchis Iurie Leancă.
Amintim că, liderii partidelor pro-europene de la Chișinău, Maia Sandu (PAS) și Andrei Năstase (Platforma DA), critică guvernul PSD-ALDE de la București pentru blocarea unui raport negativ pregătit de Uniunea Europeană la adresa majorității de la Chișinău, controlate de oligarhul Vlad Plahotniuc.