La Milano a fost adoptată o Declarație cu privire la evoluțiile procesului de reglementare a conflictului transnistrean în formatul 5+2. Declarația vine să totalizeze președinția Italiei în cadrul OSCE și succesele obținute în implementarea pachetului „Berlin Plus”. Totodată, în text se reiterează necesitatea oferirii Transnistriei a unui statut special în cadrul Republicii Moldova.

În mare parte textul repetă declarația adoptată la 8 decembrie 2017 în cadrul sesiunii plenare a celei de-a 24-a reuniune a Consiliului de Miniștri al OSCE din Viena, Austria.

Ca și acum un an, documentul reafirmă poziția fermă a statelor participante ale OSCE de a identifica o soluție comprehensivă, pașnică și durabilă a conflictului transnistrean, bazată pe suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova, în frontierele sale recunoscute la nivel internațional, cu determinarea unui statut special pentru regiunea transnistreană, în măsură să garanteze respectarea drepturilor inalienabile, politice, economice și sociale ale populației.

Consiliul Ministerial apreciază realizările majore obținute pe marginea unor subiecte ce figurează în pachetul “Berlin plus” (apostila diplomelor, accesul la școlile cu predare în limba română, accesul la terenurile agricole din raionul Dubăsari, accesul la podul Gura Bâcului-Bâcioc, autovehiculele din regiunea transnistreană), dar și progresul substanțial marcat în problema telecomunicațiilor. 

Actorii din formatul „5+2” sunt îndemnați să implementeze plenar înțelegerile convenite, construind un fundament solid pentru avansarea procesului de reglementare, continuând să interacționeze la toate nivelurile, cu obținerea unor progrese tangibile pe toate punctele agendei de negocieri agreate.

În textul Declarației ministeriale este accentuat rolul important al Conferinței permanente pe probleme politice în procesul de reglementare transnistreană (formatul de negocieri „5+2”) pentru identificarea unei soluții viabile și sustenabile a conflictului, cu reiterarea necesității ca părțile să se orienteze spre rezultate concrete și să conlucreze pe toate platformele de dialog existente și pe durata mandatului Președinției Slovaciei a OSCE care va fi exercitată pe parcursul anului 2019.

De asemenea, este apreciat angajamentul părților care facilitează rezolvarea unor probleme de durată. De asemenea, sunt încurajați mediatorii și observatorii să continue coordonarea eforturilor și să facă uz de toate instrumentele pentru avansare procesului de reglementare.

Subliniem că reprezentantul special al OSCE pentru Transnistria în timpul președinției Italiei este Franco Frattini. Acesta a făcut mai multe declarații pro-ruse în timpul președinției sale. Cea mai recentă este o afirmație pentru Ria Novosti în care neagă rolul de participant la conflictul transnistrean a Federației Ruse. „Vreau să subliniez că nici Rusia, nici Ucraina nu sunt părți ale conflictului. Acestea sunt intermediare care participă la formatul 5+2. Rolul OSCE este de a coordona lucrul comun. Este important ca să ajungem la acea stare a lucrurilor când Chișinăul și Tiraspolul vor coopera”, a declarat Frattini.    

Menționăm că, la ultima sesiune plenară a celei de-a 25-a reuniuni a Consiliului de Miniștri al OSCE, care a avut loc pe 07 decembrie 2018, în incinta Centrului de Convenții MiCo din Milano, Italia, a fost adoptată Declarația cu privire la evoluțiile procesului de reglementare a conflictului transnistreană în formatul „5+2”.