În zilele de 5 și 6 decembrie, în incinta Centrului de Convenții MiCo din Milano, Italia, s-au desfășurat consultările pe marginea proiectului de Declarație cu privire la negocierile în procesul de reglementare transnistreană, cu participarea delegației moldovenești, condusă de vicepremierul pentru Reintegrare, Cristina Lesnic și a reprezentanților mediatorilor și observatorilor din cadrul formatului de negocieri ,,5+2”.

În cadrul întrevederilor oficiale au fost punctate pozițiile privind evoluțiile procesului de reglementare a diferendului transnistrean, dar și principalele puncte ale Declarației finale. Discuțiile au fost facilitate de către delegația Președinției Italiei la OSCE, cu participarea reprezentanților speciali ai Federației Ruse, Ucrainei, SUA și UE.

Statele-membre ale OSCE au ajuns la un consens privind textul Declarației cu privire la negocierile în procesul de reglementare transnistreană în formatul  „5+2”, sub auspiciul Președinției Italiei la OSCE, exercitată pe parcursul anului 2018, iar textul acesteia urmează să fie aprobat în cadrul ultimei sesiuni a celei de-a 25-a reuniuni a Consiliului Miniștrilor Afacerilor Externe ai Statelor OSCE, care va avea loc în 07 decembrie 2018.

Proiectul de Declarație privind dosarul transnistrean urmează să aprecieze realizările și progresele substanțiale înregistrate cu contribuția Chișinăului în procesul de negocieri pe durata Președinției în exercițiu deținută de Italia în anul 2018.